Ђоковићева 344. седмица владавине

marko metlaš/alo!

Новак Ђоковић је „сковао план“ да остане на тениском врху и по новим правилима која о томе одлучују.

marko metlaš/alo!

Подсjетимо, због коронавируса Асоцијација тениских професионалаца се у последњих годину и по дана довијала како да „заштити“ играче који, из личних или пандемијских разлога, не могу да играју све турнире које би жељели да играју, а на све то – увела је и нова правила која одлучују ко је то „најбољи у једној години“, пишу Новости.

Оно прво, „заштита рејтинга играча у пандемијским условима“, обављало се чувањем појединих освојених бодова и по двије сезоне, без обзира на то да ли се играло на надметањима или не. Тако је Роџер Федерер остајао у врху и поред одсуства с огромног броја такмичења, јер су му се рачунале „претходне заслуге“, мада је и томе почео да долази крај када је прошле седмице „обрисан“ учинак са чак осам турнира. А оно друго, ко ће бити „најбољи у години“, сада се не рачуна по ситуацији на АТП листи, већ на АТП трци, у којој се гледају само освојени бодови у 2021, а не њихов однос у односу на минулу сезону.

И, када је о АТП листи ријеч, Новак Ђоковић засад нема никакав проблем на њој – започео је 344. седмицу владавине и тиме само увећао свој рекордни учинак по томе.
Далеко иза њега су остала остварења Федерера (310 седмица), Пита Сампраса (286), Ивана Лендла (270), Џимија Конорса (268), а о Рафаелу Надалу да и не говоримо овог пута (209 недеља на врху АТП листе).

Међутим, због новонастале ситуације око проглашења ко је најбољи тенисер у једној години, а он би и то да постане и обори још један рекорд (по шест пута су то учинили он и Пит Сампрас засада), Новак Ђоковић је сковао план да се врати на мастерс у Паризу, који се одиграва од првог дана новембра, и можда већ тамо обезбједи и тај подвиг.

Наиме, како је разлика између њега и другопласираног Данила Медведева таква да би Рус могао да га у АТП трци престигне до краја 2021, Ноле би, ако се све одигра по једном од повољних сценарија, могао да обезбједи седму „круну“ као најбољи играч сезоне – и прије него што заигра на завршном мастерсу који се игра у Торину.

За тако нешто потребно је да:

1) Ђоковић уђе у париско финале, а Медведев то не успије, или

2) да Ђоковић дође до полуфинала у Паризу, а да Рус не освоји титулу.

Деси ли се неки од ова два случаја, Новак Ђоковић ће и прије завршног мастерса обезбједити да 2021. заврши с наградом „Најбољи тенисер године“, иако ће на АТП листи свакако бити први бар до јануара 2022, али – АТП листа више није „меродавна“ за поменуто признање.

ин4с

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest