660 UHAPŠENIH HULIGANA I 27 TEŠKO POVREĐENIH: Rusi se prisetili velikog KRVAVOG moskovskog derbija

Foto: Jutjub printskrin

Nikada nijedan fudbalski derbi u Rusiji, prije i poslije, nije bio toliko brutalan i krvav, kao okršaj navijača Spartaka i CSKA, tog 31. marta 2001. godine u Moskvi.

Incidenti su počeli u drugom poluvremenu, kada je došlo do sukoba organa reda i navijača Spartaka. Po pisanim riječima ruskih izvještača viđen je pravi masakr na tribinama. Incidentu je prethodila neprimjerena reakcija policajaca koji su počeli da tuku i privode mirne navijače. To je izazvalo žestoku reakciju tvrdog jezgra navijača Spartaka, najradikalnijih huligana. Počeli su da kidaju stolice i sa njima zasipaju i tuku policajce, piše portal portal „Sports“.

Na kraju utakmice policija je napustila stadion, ali su pripremili odmazdu za navijače Spartaka. Sačekali su ih pri izlasku „u lijevku“ i tukli navijače koji su krenuli da napuštaju stadion. Došlo je do žestike tuče, a posledica su veliki broj krvavih glava, mnogo prebijenih ruku, nogu i leđa… Sve to su snimile kamere raznih televizija, a snimci su kasnije korišćeni na sudu kao dokazni materijal, brutalnog postupanja policije prema običnim simpatizerima.

Kasnije je utvrđeno da su incidente koji su potresli cijelu Rusiju, ali i svijet, izazvali policajci. Izvršena je istraga, a ruska javnost ostala je zapanjena njenim zaključkom, da su za krvave nerede i tuču bili odgovorni ljudi u uniformama, koji su trebalo da čuvaju red i mir. Posle toga, država Rusija se ozbiljno pozabavila ovim problemom i do sličnih incidenata na stadionima, nikada posle nije došlo.

Sa sportskog aspekta, fudbaleri Spartaka pobedili su CSKA minimalnim rezultatom 1:0 (1:0). Strelac jedinog gola na meču bio je Vasilij Baranov u 33. minutu. Posle ove utakmice počeo je Spartakov ludi niz bez pobjede u susretima sa CSKA, koji je prekinut tek u novembru 2008. godine.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest