Април у Беранама

Викенд који је за нама грађани Берана провели су углавном у својим кућама и становима.Већина беранаца  поштовали су  Владине мјере за сузбијање вируса короне, ипак било је и случајева да то није учињено  па је  Основно државно тужилаштво у Беранама лишило  слободе Е.Т. и Н.Р. из Берана због основане  сумње да су извршили кривично ђело омогућавање уживања опојних дрога и кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

ОДТ у Беранама слободе је  лишило  још три лица, Б.Г, А.Б и З.П из Берана, због основане  сумње да су извршили и кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

„У конкретном случају, у односу на кривично ђело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, постоје основи сумње да осумњичени нијесу поступали по Наредбама за предузимање привремених мјера за спрјечавање уношења у земљу, сузбијање и спрјечавање преношења новог коронавируса, коју је донијело Министарство здравља, којима је прописана забрана изласка из објекта становања грађанима суботом и неђељом од 13 до 5 часова наредног дана и забрана окупљања у објектима становања лицима који нијесу чланови заједничког породичног домаћинства“ – саопштио је тужилац и портпарол ОДТ Беране Марко Бојовић.

ОДТ Беране је након саслушања свим осумњиченим лицима одредио задржавање до 72 часа.

Коронавирус представља проблем са којим се  тренутно суочава читава земаљска кугла, око 17.000 људи у Црној Гори из три насељене области налази се у потпуном карантину са тоталном забраном кретања. Из Националног координационог тијела за заразне болести истичу да једино дисциплина доноси резултате.

У потпуном карантину је бјелопољско село Биоковац, Општина  Тузи и подгоричко насеље Врела Рибничка.

Из  Центра безбједности Бијело Поље је саопштено да се полиицјски службеници налазе на улазу у село Биоковац, у потпуности се  спроводе мјере, контролишу се  улаз и излаз из села, у које једино могу ући санитетска возила.

“Двије патроле се налазе на алтернативним путним правцима који воде према граници са Републиком Србијом, како би се спријечило даље ширење вируса”, саопштено је из ЦБ Бијело Поље.

Влада Црне Горе је 25. марта одредила мјеру саомоизолације свим грађанима Тузи, након што се у тој општини повећао број заражених од коронавориса. Од тада све прилазе граду контролише полиција, а ван општине могу само они са радним дозволама или одобрењима надлежних служби.

Центар Тузи и прилази граду су пусти, а улицама су само пролазила возила којима се превози храна. Излазак из домова је строго забрањен, а грађанима који прекрше мјеру самоизолације пријете и новчане и затворске казне. Однедавно грађани имају право да изађу у дворишта, али се не смију окупљати у већим групама од двоје.

По  препорукама Института за јавно здравље  донесена је Одлука да надлежне институције предузму хитне додатне епидемиолошке мјере у насељу на Врелима рибничким. У том насељу налазе двадесет три  зграде.

 Одлука о самоизолацији становника у објектима становања донијета је након што је прексиноћ један становник тога насеља, у складу са здравственим стањем, упућен у Клинички центар Црне Горе на болничко лијечење, а претходно су у тој густо насељеној заједници остварени бројни директни и индиректни контакти “, саопштили су из НКТ-а.

У Беранама су јуче, као и предходне двије недеље свештеници Епархије Будимљанско-никшићке прошли улицама града у молитвеном ходу .

“Одслуживши Литургију светог Василија Великог и помоливши се свештенство је због новонастале ситуације у којој вјерници не могу узети учешћа у светим богослужењима , у молитвеном ходу благосиљали град Беране са жељом да у овим тешким данима, вјернике подстакене на молитву у њиховим домовима , свештенство је узнијело молитве Пресветој Богородици да дарује здравље и сачува житеље овог Богом чуваног града”, каже се у саопштењу Епархије Будимљанско-никшићке.

Јутрос се  у већем дијелу земље саобраћа се по сувим  коловозима. Видљивост је углавном добра.  Дуж клисура и усјека скрећемо пажњу на појаву ситнијих одрона.  Савјетујемо опрезну вожњу прилагодјену тренутном стању на путу и поштовање правила саобраћаја.

Национално координационо тијело за борбу против заразних болести је донијело одлуку о забрани уласка странцима, осим странцима са сталним или привременим боравком у Црној Гори и странцима који управљају моторним возилима којима се обавља промет робе.

Забрањен је превоз више од двије одрасле особе у путничком моторном возилу у исто вријеме.

Забрана путничког међуградског саобраћаја, осим за путничка моторна возила којима се врше дјелатности битне за промет роба, снабдијевање и доставу љекова, хитну медицинску помоћ, комуналне дјелатности, снабдијевање горивом и електричном енергијом, превоз запослених, превоз лица која су боравила ван мјеста боравка, односно пребивалишта, ради повратка у то мјесто;

Обустава путничког међународног саобраћаја, осим најављеног доласка црногорских држављана, посредством дипломатско-конзуларних представништава, Оперативном штабу Националног координационог тијела за заразне болести, уз обавезан смјештај у карантин, у складу са рјешењем здравствено-санитарне инспекције;

Обавеза надлежних органа који врше контролу и регулисање саобраћаја на путевима да саобраћајне дозволе којима је истекао рок важења сматрају важећим, ако возач уз дозволу посједује важећу полису осигурања и доказ о извршеном техничком прегледу возила

Саобраћај је слабијег до  умјереног интензитета на путевима ван градских средина.

У протекла 24 сата у нашој земљи догодиле  се 6   саобраћајних  незгода   у којима је 1 особа задобила лакше повреде.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest