Ако Влада не плати 4,6 милиона долара, Кинези скидају 66 милиона

Бродарским компанијама је остало да врате Кинезима још 66 милиона долара кредита, а готово је извјесно да бродарске компаније ни ове године неће моћи саме да плаћају рате за те кредите

Фото: Барска пловидба

Уколико Влада за 15-ак дана не плати рате за бродове Црногорске пловидбе и Барске пловидбе постоји опасност да се активирају државне гаранције и да кинеска Ексим банка наплати одједном цјелокупни износ дуга бродарских компанија, пише Побједа.

Бродарским компанијама је остало да врате Кинезима још 66 милиона долара кредита, а готово је извјесно да бродарске компаније ни ове године неће моћи саме да плаћају рате за те кредите.

Из Барске пловидбе Побједи је саопштено да су већ наговијестили Влади да ће им највјероватније недостајати три милиона еура за плаћање двије овогодишње рате. Из Министарства финансија и социјалног старања у претходна два дана нијесу одговорили на питања Побједе да ли ће Влада платити рате за бродове, као и да ли је то могуће с обзиром на то да је донешена одлука о привременом финансирању, а није усвојен буџет за ову годину.

Гаранције

Према сазнањима Побједе, Кинези би највјероватније, у случају да им се до тог рока не исплате рате, прво послали упозорење Влади и дали неки нови рок за плаћање рата и у комуникацији са представницима Владе можда сачекали мјесец или два да им се исплате рате, али то ипак не искључује ризик да Ексим банка можда већ овог мјесеца одлучи да наплати одједном цјелокупни дуг и да активира државне гаранције. У црногорским бродарским компанијама, према сазнањима Побједе, не вјерују да ће бродови бити заплијењени, јер ова пловила нијесу под хипотеком.

Подсјећамо да је Влада 24. децембра усвојила информацију о тренутном стању у националном авио-превознику Монтенегро Аирлинесу и у том документу практично већ најавила могући црни сценарио гашења црногорских бродарских компанија, наводећи да су приличне могућности да Црна Гора у периоду од мјесец дана остане без бродова и авиона.

У том документу се, између осталог, упозорава да нас сличан слијед догађаја, како што је био код МА, очекује по питању доспјећа рата за бродове у власништву Барске пловидбе и Црногорске пловидбе. У информацији се наводи да те компаније нијесу у стању да из сопствених средстава сервисирају дуговања, већ зависе искључиво од државне помоћи.

“Већ је извјесно давање негативног мишљења Агенције за заштиту конкурентности. По упутству агенције, времена за израду студије консолидације и преструктурирања ових компанија је веома мало, јер су коначни рокови за плаћање 21. јануар. На жалост, приличне су могућности да Црна Гора остане у периоду од мјесец дана без бродова и авиона”, каже се у том Владином документу.

Прве овогодишње рате кредита укупне вриједности 4,64 милиона долара доспијевају 21. јануара, а Влада је дала гаранције бродарским компанијама за добијање ових кредита при куповини четири брода. Према уговору, кад дужник престане да плаћа, гаранције падају и банка наплаћује комплетан дуг. Да су бродови узети на лизинг, онда би Црна Гора остала без њих.

Компаније

Из Барске пловидбе су саопштили Побједи да су им осим текућих оперативних трошкова које компанија има у овој години, најзначајније обавезе двије рате кредита од којих прва рата доспијева 21. јануара у износу од 1,94 милиона долара и друга рата која доспијева 21. јула у износу од 1,92 милиона долара.

“Барска пловидба није у могућности да самостално враћа кредит узет за куповину бродова, због чега нам је неопходна помоћ државе. Компанија је наговијестила ресорном министарству да ће нам за враћање двије рате кредита у овој години највјероватније недостајати око три милиона еура, која средства би било неопходно предвидјети буџетом за сљедећу годину”, казали су из барске компаније.

Бродови Барске пловидбе ,,Бар“ и ,,Будва“ су купљени 2012. године, а Барска пловидба је узела кредит код Ексим банке за њихову куповину у износу од 46,4 милиона долара. За тај кредит је држава издала гаранцију, уз грејс период од пет година, два одсто камате и 15 година отплате. Бродови су изграђени у кинеском бродоградилишту Јинглинг. Брод ,,Бар“ је испоручен Барској пловидби 18. септембра 2014. године, а брод ,,Будва“ је испоручен 8. октобра 2014. године.

“Од узимања кредита до данас Барска пловидба је кинеској Ексим банци уплатила укупно 14,32 милиона долара, од ког износа је из средстава компаније плаћено 7,57 милиона долара, док је из државног буџета обезбијеђено 6,75 милиона долара”, рекли су из Барске пловидбе.

Они су подсјетили да је током прошле године Барска пловидба уплатила двије рате кредита од 1,97 милиона долара и 1,95 милиона долара.

“Од наведеног износа из државног буџета је било обезбијеђено 3,37 милиона долара (односно три милиона еура), а из средстава компаније је уплаћено 556.205 долара”, саопштено је из Барске пловидбе.

Барској пловидби преостало је да врати још 43 милиона долара, али са каматама.

Из Црногорске пловидбе до јуче Побједа није добила одговоре о прошлогодишњем пословању, плановима за ову годину, као и о томе да ли ће из сопствених средстава платити овогодишње рате кредита.

Подсјећамо да је прошлогодишње рате за куповину два брода которске компаније у цјелости платила Влада из државног буџета. У јануару је плаћена рата од 2,77 милиона долара, а у јулу рата од 2,73 милиона долара.

Из Црногорске пловидбе су Побједи у августу прошле године саопштили да због тадашњих ниских поморских возарина не могу предвидјети да ли ће и колико учествовати у отплати наредне рате, која доспијева за плаћање 21. јануара ове године у износу од 2,7 милиона долара.

Отплата

До сада је на име отплате кредита за бродове ,,21. мај“ и ,,Котор“, који су у власништву Црногорске пловидбе, уплаћено 37,56 милиона долара, од чега је Влада платила 34 милиона долара, а остатак од 3,56 милиона је платила Црногорска пловидба из сопствених средстава.

Поред овога Црногорска пловидба је платила 2010. године учешће за куповину бродова у износу од 8,36 милиона долара. Кредит се отплаћује од 21. јула 2015. године, а задња рата доспијева 21. јануара 2025. године. Остало им је да врате још 22,95 милиона долара кредита.

Уговор о кредиту са Ексим банком за куповину два брода Црногорске пловидбе закључен је 26. јануара 2010. године. Уговорена цијена за оба брода је била 55,76 милиона долара. Укупан кредит без камате је износио 47,39 милиона долара, а укупна камата износи 11,16 милиона долара.

Из Барске пловидбе је саопштено Побједи да је прошла година за ову компанију била тешка.

“Пандемија корона вируса је значајно утицала на поморску привреду, посебно у првих девет мјесеци прошле године, када је забиљежен значајан пада возарина на свјетском тржишту, као и смањени обим промета терета. Посљедња три мјесеца су боља и возарине су значајно височије у односу на претходне мјесеце”, рекли су из Барске пловидбе.

Они су појаснили да је пандемија утицала на значајан пад промета терета морима, што је резултирало падом цијена бродског простора на поморском тржишту.

“Посебно је тај пад био изражен у периоду од априла до августа прошле године. Након тога се тржиште почело опорављати, а возарине су биле у порасту. У поморству је тешко давати било какве прогнозе, јер је ова област веома подложна разним глобалним дешавањима. Очекујемо да ће наредни период донијети више стабилности и сигурности у превозу људи и терета морима”, казали су из Барске пловидбе.

Сва четири брода црногорских бродарских компанија унајмила је лондонска компанија Сеа Пионеер.

Брод ,,Будва“ након поправке поново у употреби
Из барске компаније је саопштено да је брод ,,Будва“ од прије 15-ак дана поново комерцијално ангажован. Брод ,,Будва“ је у августу прошле године оштећен у луци Порт Харцоурт у Нигерији, док се налазио на везу, кад је у њега ударио брод ,,Плуто“, под либеријском заставом.

” Због настале штете брод ,,Будва“ се налазио у бродоградилишту у Турској у периоду од 28. новембра до 22. децембра којом приликом су отклоњене настале штете и настављено комерцијално ангажовање брода”, рекли су из Барске пловидбе.

Немају пара за куповину брода за линију Бар – Бари

Ни ове године Барска пловидба неће купити брод за линију Бар – Бари.

“Барска пловидба, нажалост, нема сопствених средстава за куповину половног путничког брода. Финансијске институције нас виде као презадужени привредни субјекат који већ има велико задужење за куповину теретних бродова, због чега не исказују спремност за евентуална нова кредитна задужења”, саопштено је из барске компаније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest