Александар Вучић: Срби су задовољни што се РОСУ повукао, ми смо увели стикере јер их не признајемо

Вријеме читања 3 минута

„Срби су задовољни што су се РОСУ повукле. Било је и данас напето и малтретирање наших људи, те склоните један камион, те други… Готово до краја рока су чекали, али, напустили су прелазе, и видели сте одушевљење народа на Брњаку, Јарињу када су РОСУ напустиле север, где није требало ни да долазе“, поручио је предсједник Србије.

Александар Вучић за ТВ Прва говорио је о свим актуелним темама директним укључењем из Дубаија гдје Србија учествује на престижној светског изложби “Еxпо 2020 Дубаи”

„Срби су задовољни што су се РОСУ повукле. Било је и данас напето и малтретирање наших људи, те склоните један камион, те други… Готово до краја рока су чекали, али, напустили су прелазе, и видјели сте одушевљење народа на Брњаку, Јарињу када су РОСУ напустиле сјевер, гдје није требало ни да долазе„, казао је Вучић за ТВ Прву, након што су се, у складу са договорм у Бриселу од прије неколико дана РОСУ повукле са сјевера, а Срби уклонили барикаде.

Предсједник Србије је истакао и да за Београд нема лаког споразума, јер не постоји ништа што је за нас лако, будући да реално, од 1999. године немамо фактичко присуство на КиМ.

Имали смо погром 2004. годиен, када смо ћутали, сакрили се испод стпола док су нам рушили цркве и манаситре, а наше руководство се свађало ко је крив. Прогласили су независност 2008. коју је признало 90 најмоћнијих земаља запада. Од тада се трудимо да држимо нос, ако не можемо уста, изнад воде, да чувамо мир, стабилност и безбедност за наше људе на КиМ„, навео је Вучић.

Како је рекао, тешко је борити се у готово немогућим условима, док цијела западна хемисфера врши притисак на нас, те је у таквим условима постигнут максимум.

Знам многе који би ми солили памет данас, а питао бих их какве су резултате они имали„, додао је Вучић.

Истакао је да је задовољан што је мир, што су РОСУ напустиле сјевер и што се неће стављати пробне таблице.

По питању стикера, Вучић је појаснио да је Србија та која је увела стикере јер не признајемо тзв. Републику Косово, а онда је Приштина одговорила том истом мером.

Али, то су рекли још пре 10 година, а сада дошли са пробним таблицама. Оног секунда када ми кажемо, а надам се да нећемо рећи да нема стикера, тада неће бити стикера ни за нас. Суштина је да ми не признајемо Косово и не можемо да дозволимо да улазе са таблицама„, казао је Вучић.

Поред Србије, КФОР и НАТО снаге једина заштита Срба на Косову и Метохији

Председник је нагласио да су, поред државе Србије, КФОР и НАТО снаге једина стварна заштита Срба на северу КиМ.

На констатацију новинара у Дубајиу да Срби нису имали превише користи и заштите од стране Кфора на КиМ, Вучић је рекао да Срби не воле превише КФОР због НАТО бобардовања, али да је то једина заштита за њих.

Уз то што знају да ће ако крене неки озбиљнији напад на Србе реаговати Србија, једина стварна заштита у свом тренутку јесте КФОР и НАТО снаге, били су раније и Руси па су се повукли 2000. године, и колико је могиће (КФОР и НАТО) коректно обављају свој посао. Једина старна заштита јесте КФОР и НАТО снаге„, нагласио је Вучић.

Напоменуо је да Србија свакако да има примедбе на то како су реаговали 2004. и да је су морали да реагују брже и боље.

Али, КФОР чува колико толико опстанак Срба на КиМ, уз сву подршку материјалну и сву другу коју пружа наша земља„, нагласио је Вучић.

ЗСО ће имати суштинско значење

Одговарајући на питање да ли познаје Ескобара и шта мисли о њему, председник Србије рекао је да је специјални изасланик Стејт депатртмента за Западни Балкан Габријел Ескобар способан човек, као и амерички председник Џо Бајден, јер не може неко бити у врху Стејт департмента а да то није.

„Не можете да водите Америку а да немате способне људе. Он познаје прилике у Србији, не морамо око свега да будемо сагласни, али он жели да зна све. То је њихова жеља подразумева се“, рекао је Вучић.

Он је, одговарајући на питање да ли је један од разлога зашто ЗСО никада није формирана и то што би подсећала на Републику Српску, Вучић је рекао да је питање да ли је то тако, јер би, каже, Приштина желела да ЗСО сведе на НВО да може да лепи стикере или окачи слику или пано.

„То онда не би имало никаквог смисла. ЗСО или ће имати суштинско значење или је потпуно бесмислено и да постоји„, закључио је председник СРбије.

Говорећи о сајму Еxпо 2020 у Дубаију, он је казао да је имао прилику да разговара са многима, али да верује и да ће се састати и са врхом УАЕ, уколико распоред буде то дозволио.

Како је рекао, фасциниран је степеном и брзином напретка Дубаија и додао и да у Србији мора и брже и више да се ради.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest