AMBASADA RUSIJE: Američke sankcije zvaničnicima Srpske ne zaslužuju ništa osim prezira

Foto: Jutjub printskrin/Oslobođenje

Najnoviji set sankcija Ministarstva finansija SAD predstavnicima rukovodstva Republike Srpske predstavlja primjer dvostrukih aršina i licemjerja i ne zaslužuju ništa drugo osim prezira, ocijenili su u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

„Sankcije se uvode zbog navodnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako sam tekst američke odluke sadrži grubo kršenje slova Mirovnog sporazuma, a da ne govorimo o njegovom duhu“, navode iz ruske Ambasade.

Kako ističu, korištenje sankcionih instrumenata ukazuje na odustajanje takozvane međunarodne zajednice od uloge koja joj je dodijeljena Dejtonskim mirovnim sporazumom da bude objektivan i nepristrasan posrednik u dijalogu strana u BiH.

„Umjesto toga, usvojena je taktika kažnjavanja i bukvalnog davljenja onih koji se ne potčinjavaju volji zapadnih mentora. Naravno, u svijetu, stvorenom od kolektivnog Zapada i zasnovanom na moći novca, finansijske sankcije mogu donijeti izvjesnu nelagodu“, ističe se u reagovanju Ambasade Rusije.

Smatraju i da sankcije nisu u stanju da slome volju onih koji teže za suverenitetom i oslobođenjem od neokolonijalnih okova.

„Sankcije su metod djelovanja samouvjerene snage i sve više oronulog uma. Upravo zato one ne zaslužuju ništa osim prezira“, dodaju iz Ambasade Rusije.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejtonskih akcija, prenosi Srna.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest