Američki novinar otkrio šta je bio stvarni cilj diverzije na gasovod „Severni tok“

Foto: Jutjub printskrin/ Al Jazeera Balkans

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade, Simur Herš objavio je da eksplozije na gasovodima „Severni tok“ nisu bile povezane sa Ukrajinom, već da je cilj bio da se izbjegne uticaj Rusije na Njemačku, prenosi „Sputnik“.

„Administracija predsjednika Bajdena uzela je u razmatranje ‘Severni tok’ jer je to bio jedini gasovod kojem smo mi, Amerikanci, mogli da imamo pristup a posle smo mogli da negiramo umešanost u diverzije“, naveo je on, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.
Bajdenova administracija je donijela odluku o diverzijama strahujući da će izgubiti uticaj na Njemačku i zapadnu Evropu zbog isporuka jeftinog gasa iz Rusije.
Kako je rekao, pozivajući se na izvore, priprema za eksploziju u Baltičkom moru u organizaciji eksperata pomorskih snaga SAD trajale su nekoliko mjeseci.
Herš je takođe naveo i da se nikakve važne informacije o misiji u SAD nisu unosile u kompjuter.
Izveštaji o operaciji u Norveškoj podnosili su se isključivo preko šefa CIA koji je bio u kontaktu sa onima koji su planirali teroristički napad i sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.
„Rukovodstvo CIA razmatralo je nejasne instrukcije Bajdena u vezi sa uništavanjem gasovoda kao ‘strateški korak u pravci trećeg svetskog rata ‘ „, navodi novinar.
On takođe navodi da je nemački kancelar Olaf Šolc bio upoznat sa planovima američke administracije za diverzije na gasovodima u slučaju početka specijalne operacije u Ukrajini.
Nakon dizanja gasovoda u vazduh svi dokumenti o operaciju su uništeni, navodi se u materijalu.
pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest