АСК одбила да достави имена функционера који крше закон

Функционери су за пола године новчано кажњени укупно 32.300 еура због кршења Закона о спречавању корупције. Носиоцима јавних функција судови су изрекли 320 санкција, од чега 147 новчаних и 173 опомене

Агенција за спречавање корупције је од 1. јануара до 20. јуна надлежним судовима за прекршаје поднијела 630 захтјева за покретање прекршајних поступака против функционера, којима су судови изрекли 320 санкција, од чега 147 новчаних и 173 опомене, показују подаци које је „Дану“ доставила Агенција. Поступци су покренути због кршења Закона о спречавању корупције, у дијелу који се односи на обавезу подношења извјештаја о приходима и имовини.

Који функционери су били предмет судских поступака и који су санкционисани, у АСК нијесмо могли добити податке, које они, како тврде, не могу да објављују.


– На основу Мишљења Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама од 20. фебруара 2018. године, Агенција за спречавање корупције податке о поднијетим захтјевима за покретање прекршајног поступка и одлуке судова за прекршаје, без сагласности лица на које се подаци односе, може приказивати само статистички, тврде у АСК.

За пола године функционерима су изречене новчане казне од 32.300 еура.

– Од почетка године до 20. јуна Одсјеку за провјеру прихода и имовине јавних функционера и државних службеника који имају прописану обавезу подношења извјештаја о приходима и имовини достављено је укупно 8.219 извјештаја о приходима и имовини по различитим основама подношења. Сви су административно-технички обрађени и објављени на интернет страници Агенције за спречавање корупције, казали су из ове антикорупцијске институције.

Закон о поријеклу имовине на чекању

Пејак наводи и да Закон о поријеклу имовине још увијек чека.

– Тим законом било би ријешено много проблема. Међутим, политичари не желе да изгласају тај закон јер он директно погађа њих. Новац од транспорта кокаина и цигарета које иду преко Црне Горе директно иде у џепове политичара. Ако би био донесен тај закон, онда би терет доказивања имовине био на политичарима. Коначно бисмо сазнали одакле им викендице, јахте, куће… Овако тај закон чека, наглашава он.

Према ријечима Радмиле Милошевић из покрета Преокрет, имена функционера који крше закон треба да буду јавна јер су државни функционери прије свих дужни да поштују закон.

– Лицемјерно је доносити законе а онда их се сам не придржавати. Тада се поставља питање за кога ми доносимо законе и да ли правимо оквир у коме су неки „једнакији“ од других. Ако смо толико слушали о транспарентности, онда је ред да се она покаже и када су у питању поступци који се воде против функционера јер су кршили одредбе антикорупцијског закона. Најмање на што су функционери обавезни је у коначном да поштују начела и прописе које сами начелно промовишу или чак и доносе. Код нас су још увијек ријетки функционери који су одговарали за своје дјеловање а они који јесу више су били жртве неких унутарпартијских сукоба или су просто привремено „жртвовани“, да би се неријетко вратили на још боље функције. Грађани су огорчени овом праксом и заиста је крајње вријеме да се недодирљивост функционера ограничи оштријом казненом политиком и њеном неселективном примјеном, оцијенила је за „Дан“ Милошевић.

Један од координатора Алтернативе, Веско Пејак, поручује да позитивна пракса каже да сваки функционер прије ступања на чело неког органа мора поднијети потврду да није осуђиван, посебно за дјела корупције.

– Неке земље ЕУ су у томе врло строге, оне осуђенима за то дјело не дозвољавају уопште рад у државној служби ако су осуђени за корупцију. Долазак нове гарнитуре на власт показао је колико је „танка“ инфраструктура партија и колико се мало стручних људи бави политиком. На челна мјеста у нашој држави дошло је доста нестручних лица. Кад су искористили сву постојећу базу кадрова, почели су да регрутују послушне криминалце и осуђиване лопове. Грађани су после избора очекивали промјене, а добили су замјене. Алтернатива је предлагала да се за дјело корупције дуплирају казне, да ниједно не може бити испод пет година робије. Предлагали смо да се људима осуђеним за дјело корупције доживотно забрани рад у државној администрацији. Предлагали смо и да се испита имовина ближих и даљих чланова фамилије свим људима за које постоји сумња да су корумпирани. Наравно, наши предлози су заборављени, изјавио је за „Дан“ Пејак.

DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest