ASP: Državni interes podređen Đukanovićevoj banci

Prva banka, čiji je pojedinačno najveći akcionar bankar Aco Đukanović, znala je unaprijed da će biti platforma za realizaciju niza kapitalnih državnih projekata i po tom osnovu ubirati značajne prihode od naknada mnogo prije nego što su neki od tih kapitalnih projekata uopšte i bili zaključeni, poput projekta izgradnje auto-puta, saznanja su Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

“Banka se izborila za poziciju da bude platforma za ključne kapitalne projekte u Crnoj Gori – projekat obnove željezničke infrastrukture, projekat izgradnje auto-puta kroz Crnu Goru”, navodi se u informacijama u posjedu ASP-a, a koje se odnose na period nekoliko godina prije nego je uopšte zaključen ugovor o izgradnji prioritetne dionice auto-puta (u februaru 2014. godine).

Kako dodaju iz ASP-a, dio plaćanja za projekat prioritetne dionice Smokovac–Mateševo realizovan je upravo posredstvom Prve banke, a ASP je još prošle godine objavila da je glavni izvođač radova China Road and Bridge Corporation (CRBC) ispostavljala naloge za plaćanja na dva bankarska računa – jedan je bio u Prvoj banci u bio je u eurima, a drugi je bio u Kini, u njihovoj Eksim banci, i bio je u dolarima.

Vraćanje državne pomoći i dalje izaziva kontroverze

Iz ASP-a podsjećaju da je samo vraćanje državne pomoći od 44 miliona do danas velika kontroverza i ostalo je nejasno da li je Ministarstvo finansija određenim državnim preduzećima ili fondovima (Regionalni vodovod, Željeznica, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja) uplaćivalo novac kao korisnicima budžeta na račune koje su imali u Prvoj banci, koja je onda tim novcem vraćala kredit državi.

“Za taj slučaj svojevremeno su podnošene krivične prijave, prikupljani su dokazi i saslušavana lica koja su pokrivala istaknute funkcije, pa je realno da do danas nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja u tom slučaju” napominju iz ASP-a.

Kako tvrde iz ASP-a, plaćanja posredstvom Prve banke do oktobra 2021. godine iznosila su oko 140 miliona eura.

“Nije poznato na koji se to način Prva banka prije više od deceniju izborila za poziciju da bude platforma za ključne kapitalne projekte u Crnoj Gori, dok saznanja ASP-a pokazuju da je računala i na investicione projekte u turizmu koje je trebalo da realizuju inostrani investitori, pa su projekti od nekoliko milijardi eura, tokom godina, trebali da joj obezbijede značajne prihode od naknada. Nije poznato ni na koji se način država odlučila da realizacija državnih kapitalnih projekata ide baš posredstvom Prve banke i koliko je transparentna, zakonita i za javni interes pravična ta procedura, odnosno da li je za državne interese bilo novčano povoljnije da bankarske transakcije idu i posredstvom drugih banaka za ključne kapitalne projekte”, saopštili su iz ASP-a.

Stoga su, kako smatraju, sve ovo indicije da su vlade DPS-a podredile državni interes privatnoj banci koja je u većinskom vlasništvu brata njihovog dugogodišnjeg partijskog predsjednika i paralelno višegodišnjeg nosioca najviših državnih funkcija Mila Đukanovića.

“Ukupna javnost zna da je država izdašno pomagala Prvu banku, a u 2007. godini, koja je prethodila godini finansijskog kraha Prve banke i njenom spašavanju sa 44 miliona iz državne kase, bankar Aco Đukanović imao je 18,1 miliona eura depozita u toj banci. Ti depoziti su do kraja 2018. godine, u kojoj je uvećao vlasništvo, smanjeni na 4,3 miliona”, ističu iz ASP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest