Беране град спорта

Ријетко који град у Црној Гори се може похвалити разноврношћу спортских објеката  као што је то случај у Беранама. Спортски центар Беране управља  спортском халом, главним градским стадионом са два помоћна терена и стадионом малих спортова.

“Изградњом нове Хале која може да прими око 2000 гледалаца берански спорт добио је много. Свједоци сте да су откако је срушена стара хала под Јасиковцем наши спортисти тренирали често у неусловним школским салама, па и у другим градовима, гдје год су за то постојали минимални услови .Сада у нашој Хали тренирају многи берански клубови: РК Беране,РК Беране 1949, МОРК, женски одбојкашки клуб, бројни клубови који тренирају борилачке вјештине. Чак и РК “Комови” из Андријевице користи услуге наше хале. Посебно задовољство ми представља и то што имамо просторију у којој тренирају чланови боксерског клуба “Раднички”,који је био познат и признат и у некадашњој великој Југославији. Мали проблем имамо са стонотенисерима али се надамо да ће и то бити ријешено. Њима су потребни посебни услови за тренинге, које у овом тренутку нисмо у могућности да им приуштимо”, казао је за наш портал, директор Спортског центра  Дарко Бубања.

Спортски центар Беране, поред низа својих редовних активности, у протеклом периоду успио је да обезбиједи функционисање три нова садржаја.

„У једној од просторија, у склопу Спортске хале, сређена је и направљена теретана, која је опремљена савременим стандардизованим справама за вјежбање и на распологању је кориснцима од 11. новембра. Цијена услуга теретане за одрасле износи  мјесечно 20 евра, за студенте и ђаке  15 евра, а дневна 2 евра. Задовољни смо радом теретане, имамо мјесечни приход од око 800-1000евра “, додао је Бубања.

 У саставу центра је и амбуланта у којој се пружају услуге масажа и вјежби спортистима, али и осталим грађанима.

„У амбуланти ординирају физиотерапеути Александра Милић и Алекса Марсенић, који спортистима и грађанима на стручан начин пружају третмане релакс, рефлекс, медицисинске и терапеутске масаже, као и вјежбе код различитих повреда и деформитета“, навео је он.

Поред Хале СЦ управља и Градским стадионом у који је вишенамјенски стадион са двије трибине, природном травом и атлетском стазом. По величини и капацитету је међу првима у Црној Гори са 10 000 мјеста за посјетиоце.

“ Реконструкцијом трибине коју су финансирали Фудбалски савез и Општина Беране, фудбалска инфраструктура у Беранама богатија је за источну трибину капацитета 5 000 мјеста у склопу које се налазе сви садржаји неопходни за одигравање утакмица. У подтрибинском простору налазе се свлачионице за тимове и судије, делегатска просторија, просторија за анти-допинг контролу, сала за медије, економат, вешерај, просторија за механизацију. Трибина, која је потпуно наткиривена, има и простор за рад представника медија и свечану ложу која је, сходно климатским приликама на сјеверу земље, у затвореном простору. У оквиру Фудбалског стадиона налазе се два помоћна фудбалска терена. Један је покривен вјештачком подлогом, а други природном травом. Терен на главном стадиону и помоћни терен са природном травом опремљени са аутоматизованим системом за наводњавање. У склопу Фудбалског стадиона, функционише спортски бифе. За ову годину је урађена пројектна документација за тартан стазу и за западну трибину уз рефлекторе. Спортски центар ће бити конкурентан не само на црногорском тржишту него и у окружењу”, додао је он.

Бубања наводи да им тренутно проблем представљају недовољни приходи а велики расходи за одржавање овог спортског комплекса.

“Помоћ за нормално функционисанје имамо од Општине Беране и нешто из сопствених прихода,  трудимо се да привучемо екипе са стране које би одрадиле припреме у Беранама. У предхоној години наше услуге користили су РК Будућност, ФК Будућност и женска рукометна репрезентација Црне Горе. Проблем је смјештај екипа са стране,сви  хотели у Беранама немају довољно капацитета да приме више екипа. Они су нам изашли у сусрет,са приступачним  цијенама. Преговори су у току да у љетњем периоду примимо још неке екипе. Изградњом неког мини мотела или хотела ријешили би и овај проблем и заокружили понуду”, наставља Бубања.

Он је нагласио да Спортски центар има веома добру сарадњу са Општином Беране и Секретаријатом за спорт, као и са Фудбалским Савезом Црне Горе и нада се да ће се та сарадња на обострано задовољство наставити.

“Врата Спортског центра су широм отворена за све грађане Берана, све школе , спортисте из окружења. Морам да нагласим да имамо  добру сарадњу са школом “ Вук Караџић” која је  користила  услуге Спортског центра за различите манифестације. Основним школама и вртићу  не наплаћујемо услуге Спортског центра. Вољели би да што више долазе јер одмалена треба дјецу  учити колико је спорт битан за њихов развој,показати како изгледа хала, и терени за спорт”,закључио је Бубања.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest