BEZOBRAZLUK EVROPE SAD NEMA GRANICA Hoće na čelo policije da uvale kadar Mola Đukanovića i Duška Markovića! Dragović krio zaplenu CIGARETA, smijenjen zbog nerasvijetljenih ubistava!

Foto: Jutjub printskrin/PR Centar Public Relation Centre

Nakon što je sinoć objavljena informacija da će Pokret Evropa sad, ukoliko ne bude pravnih prepreka, možda i već do kraja nedjelje za v.d. direktora Upave policije predložiti Vojislava Dragovića, uslijedila je reakcija Ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića koji je jasno kazao da on ne može biti prihvatljiv kadar.

„Borba“ podsjeća da je Dragović tokom vladavine Demokratske partije socijalista uvijek pokrivao visoke policijske funkcije, a što se nije moglo dogoditi da nije dobio zeleno svijetlo od strane šefa tadašnjeg režima Mila Đukanovića! Naime, bio je na čelu podgoričke policije, kao i šef Specijalne antiterorističke jedinice.

Ministar Šaranović je u sinoćnjoj izjavi za medije citirao zakon na sledeći način.

Članom 9 stavom 2 Zakona o unutrašnjim poslovima propisano je: “Direktora, na osnovu javnog konkursa, imenuje i razrješava Vlada Crne Gore (u daljem tekstu: Vlada), na predlog ministra nadležnog za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: ministar)”.

Nadalje, istim članom stavom 8 propisano je: “U slučaju razrješenja direktora prije isteka vremena na koji je imenovan ili u slučaju spriječenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar će, uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže na period od šest mjeseci”.

„U oba slučaja potreban je predlog, odnosno odluka ministra unutrašnjih poslova, te s tim u vezi saopštavam da direktora Uprave policije nećemo birati, niti predlagati na osnovu medijskih spinova“, navodi se u reagovanju.

Dragovića saslušavala unutrašnja kontrola: Krio zapljenu 150 paklica cigareta?

Inspektori unutrašnje kontrole MUP-a uzeli su izjavu 2014. godine od tadašnjeg načelnika podgoričke policije Vojislava Dragovića u okviru istrage o zakonitosti rada policijskih službenika prilikom oduzimanja 150 paklica cigareta na putu od Berana do Rožaja.

Dragović je, navodno, saslušan jer je inspektore Unutrašnje kontrole zanimalo zašto činjenica da su cigarete oduzete nije unijeta u dnevni bilten Operativno – komunikacionog centra 24. aprila.

Izvor “Vijesti” je rekao da su šefovi u OKC-u, koji su tog dana bili na dužnosti, rekli Unutrašnjoj kontroli da u dnevni bilten nisu unosili podatke o oduzimanju cigareta jer je to, navodno, Dragović tražio od njih. Načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti nije želio da potvrdi niti demantuje informaciju o njegovom navodnom ispitivanju u okviru te istrage.

„Nemam ovlašćenja da dajem bilo kakve izjave. Sve to možete dobiti preko PR službe MUP-a“, rekao je Dragović.

Smijenjen zbog nerasvijetljenih likvidacija

Tokom njegovog mandata na mjestu šefa podgoričke policije, mnogo puta je obećavano da će rasvijetliti ranjavanje Ivana Strugara kao i pokušaje ubistva Mladena Lakušića i ubistvo Andrije Mrdaka.

Strugar i Lakušić ranjeni su sredinom oktobra 2014. a krajem decembra iste godine je ubijen baranin Andrija Mrdak.

I pored obećanja da će rasvijetliti ovo ubistvo, sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru do Dragovićeve smjene

Na njegovo mjesto je postavljen Jovica Rečević sredinom 2015. godine.

“Dosadašnji načelnik CB Podgorica Vojislav Dragović i rukovodilac OKP CB Podgorica Branislav Živković biće raspoređeni na druge poslove i zadatke u okviru Uprave policije MUP-a”, saopšteno je iz policije.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je, kako je tada saopšteno, shodno procjeni i potrebama službe, donio odluku o kadrovskim promjenama u CB Podgorica. Rečević je bio zamjenik načelnika kada je na čelu CB bio Živković, a smijenjen je sa te funkcije u februaru 2014. godine.

Stojković je bio šef kriminalistike u Budvi, gdje se na posao vratio u martu 2014. godine, nakon što je odbijena optužnica da je vršio pritisak na tužiteljku Ljiljanu Klikovac da “zastane u predmetu” protiv Milenka Rabrenovića, bivšeg šefa obezbjeđenja nekadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića.

Laković: Do promjena u policiji mora doći

Poslanik Pokreta Evropa sad i predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore Miodrag Laković saopštio da mora doći do promjene na čelu Uprave policije, i da će se ta pitanja rješavati dogovorom.

„Do promjene na vrhu UP mora doći, treba doći. Zato što novi ministar i nova Vlada sigurno imaju ideje nove projekcije u bezbjednosnoj politici. Tako da očekujemo i prirodno je da se izvrše neke kadrovske promjene“, istakao je Laković.

On je u odgovoru na pitanje novinarke o imenima koja se pominju u javnosti istakao da ima tu više imena koja gravitiraju ka tom rešenju.

„To su sve, ja ih znam iz službe, dobri kolege, profesionalci, kao i kolega Vojislav Dragović koji je pomenut u tom kontekstu. Tako da verujem da ima izbora i da će se naći sigurno dobro rješenje i za mjesto direktora policije i za ostala mjesta“, istakao je Laković.

Nije mogao da potvrdi medijske navode na je kandidat za direktora UP biti Vojisilav Dragović, ali kako kaže to je čuo nezvanično.

„Ja ne mogu te medijske navode da potvrdim, zato što sam i ja, kao i vi, to čuo samo nezvanično. Moram reći da Upravu policije neće niko ni od koga preuzimati. Mi kao parlamentarna većina, kako se dogovaramo u Skupštini, tako će se i Vlada dogovarati oko važnih pitanja kad je u pitanju i bezbjednost, i kompletan sektor, i Uprava policije. Tako da će se u dogovoru rešavati ta pitanja“, istakao je Laković na „TV NOVA M“.

pogled.me

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest