Будући доктори опет показали лоше знање на пријемном

На Медицини је конкурисао 91 кандидат, те је положило њих 33. Прошле године, подсјећа Радуновић, у првом року од њих 92 положило је само њих 12. Тај случај изазвао је тада пажњу јавности, јер тестове нијесу урадили за пролаз ни најбољи ђаци, односно лучоноше

Будући стоматолози, који желе да се школују на Универзитету Црне Горе, показали су лоше знање на тестовима који су приређени у оквиру пријемног испита – од пријављених 18 кандидата, само је положило њих петоро. Нешто боље резултате од прошлогодишњих остварили су кандидати за упис на студијски програм Медицина, па је од 91 матуранта испит овог пута положило њих 33.

Статистичка база Медицинског факултета показује да је прошле године на програму Стоматологије од 27 кандидата у првом року прошло само троје. Три овогодишња кандидата остварила су добар успјех, а два довољан. Од пријављених 18, једно није дошло да полаже тест, а сви који су положили су носиоци Луче. Само један кандидат са Лучом није прошао на пријемном, а остали су имали различит успјех.

Током средњошколског похађања наставе, кроз проходност дефинисаних средњих школа, потребно је ставити акценат наставе на предмете неопходне за упис“, каже за Побједу декан Медицинског факултета др Миодраг Радуновић.

Оцјењује да би такав приступ утицао на постизање квалитетнијег знања, те би бруцоши остваривали боље оцјене на пријемном испиту.

Радуновића брине све мање интересовање кандидата за студијски програм Стоматологије.

Према конкурсу је било предвиђено да се упише 20 бруцоша, а након лоших резултата које су постигли сада пријављени, упражњено је чак 15 мјеста. С друге стране, за медицину је слободно седам мјеста.

На Медицини је конкурисао 91 кандидат, те је положило њих 33. Прошле године, подсјећа Радуновић, у првом року од њих 92 положило је само њих 12. Тај случај изазвао је тада пажњу јавности, јер тестове нијесу урадили за пролаз ни најбољи ђаци, односно лучоноше.

На Високој медицинској школи у Беранама биљеже највеће интересовање. Пријавило се чак 158 бруцоша, а биће уписано 50 најбољих. За Физиотерапију заинтересовала су се 72 кандидата, а уписаће их 45.

На Фармацији су сви кандидати носиоци Луче I и II. Од 47 кандидата уписаће 30.

Задовољни смо резултатима уписа ове године. Кандидати су озбиљно приступилу пријемном испиту. Ни пандемија ЦОВИД – 19 није их спријечила да се коректно припреме. Биће и други уписни рок до попуне слободних мјеста. Желим да их охрабрим, да сазри знање, да обнове, и вјерујем да ће бити успјешни“, закључује Радуновић.

Извор: Побједа

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest