Bugarskog predsjednika zbunila zamjerka Zelenskog

Foto: Jutjub printskrin/QuotidianoNazionale

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristio je sastanak u Sofiji da bi bugarskom kolegi Rumenu Radevu zamjerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, objavio je Politiko.

Bugarski predsjednik, koga je zbunila zamjerka Zelenskog, zamolio je kamere koje su snimale sastanak da napuste prostoriju u predsjedničkoj palati.

Zelenski je posjetio Bugarsku da bi se prije svega sastao sa prozapadno orijentisanom administracijom premijera Nikolaja Denkova koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Sastanak s Radevim, koji je, prema portalu Politiko, više naklonjen Rusiji, prošao je gore od očekivanog, a dvije delegacije su sjedile jedna nasuprot drugoj, svaka sa svoje strane dugačkog stola.

Kako se navodi, ukrajinska delegacija sjedila je „kamenih lica“, povremeno praveći grimase i hvatajući bilješke.

Radev je pokušao da objasni svoj stav da „nema vojnog rješenja“ i da „sve više i više oružja neće riješiti“ problem.

„Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija i da si ti na mom mjestu. A ako ljudi sa zajedničkim vrijednostima ne bi pomogli, šta biste učinili? Rekli biste: Putine, molim te, zgrabi bugarsku teritoriju?“, upitao je Zelenski, navodeći da Radev sigurno ne bi dopustio kompromis sa nezavisnošću Bugarske.

Bugarski predsednik je tokom govora Zelenskog gotovo neprekidno gledao u papire sa bilješkama.

Zelenski je kritikovao Radeva zbog toga što je invaziju Rusije na Ukrajinu uglavnom opisivao kao „sukob“, a ne kao rat.

Zelenski je odbacio sugestije Radeva o diplomatskom rješenju, naglasivši da je Kremlj pokrenuo „rat uništenja protiv Ukrajinaca, a ne protiv drugih zemalja“.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest