Цијене млијечних производа настављају да расту: Јогурт поскупио 20 центи

Foto: Pogled

Цијене литарских јогурта домаћих произвођача скочиле су за преко 20 центи. У овој години су цијене јогурта домаћих произвођача скочиле 36 центи. Разлог за поскупљење је недостатак сировина, који је узрокован и забраном извоза сировог млијека из Србије

Криза на тржишту млијека довела је до новог поскупљења млијечних производа, па су сада цијене јогурта и других прерађевина веће за готово 20 центи. Како се могло видјети претходних дана у маркетима, најјефтинији литар јогурта домаћих произвођача је 1,35 еура, док цијене одређених врста иду и преко два еура.

У највећем броју трговачких ланаца литарски јогут домаћих произвођача је био 99 центи до почетка ове године, а сада је 1,35 еура. Први пут су почетком године повећали цијене за девет до 15 центи, да би сада подигли цијене за 20 до 26 центи по литру.

Последњих готово двадесетак дана, од како је Србија забранила извоз сировог и пастеризованог млијека, све гласније се прича о могућим несташицама, иако и произвођачи, прерађивачи, али и ресорно министарство истичу да се тржиште прати, те да и ако буде несташица, оне ће бити привремене.

Када је ријеч о поскупљењу јогурта, из Удружења сточара су истакли да имају информацију да су производи последњих дана поскупјели.

– Незванично је најављено да би и произвођачима требало да се подигне цијена откупа за два до три цента, у зависности од мљекаре која откупљује, али и у зависности од количине и квалитета млијека. Подизање откупне цијене требало би да почне са примјеном од 1. октобра – казали су из Удружења сточара.

И прерађивачи наводе да је ситуација за сада таква, да цијена производа расте, али да тржиште просто диктира цијену.

– Никаквих конкретнијих информација о ситуацији на тржишту немамо. Нико не зна како ће се ситуација развијати, турбуленције на тржишту су велике. Цијене инпута готово свакодневно скачу, врло тешко се функционише и велика је неизвјесност и пред произвођачима, али и пред прерађивачима – казали су нам незванично из једне мљекаре.

Производња све мања, увоз све већи

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у више наврата су истицали да прате ситуацију на тржишту, те да су спремни да правовремено реагују у случају евентуалних несташица и поремећаја. Како би поспјешили домаћу производњу, из овог министарства су најавили да ће помоћи произвођачима у набавци стеоних јуница, као и да ће од наредне године давати у закуп државно земљиште које ће фармери моћи да користе за испашу стоке. Производња и откуп млијека последњих година у Црној Гори је у паду, јер се смањује сточни фонд, а преко 60 одсто се увози из окружења.

Да је проблем у набавци сировина потврдио нам је још један прерађивач са нашег тржишта, али су истакли да нема разлога за панику.

– Криза је свуда, не само код нас, те је због недостатка сировина морало доћи до корекција. Кориговане су цијене јогурта и млијека, али нису повећаване цијене киселог млијека, сира или кајмака. Највећи проблем је обустава извоза сировог млијека из Србије, па сада готово и да нема пастеризованог млијека на црногорском тржишту. Надамо се стабилизацији тржишта у наредном периоду, али то не зависи од нас – истакли су из једне од мљекара.

Произвођачи млијека су недавно саопштили да су на ову ситуацију упозоравали годинама, те да се домаћа производња годинама занемаривала. Сада након обуставе извоза млијека из Србије могуће је да ће и друге државе урадити исто како би спријечиле несташице на сопственим тржиштима.

Кризу са несташицом млијека и млијечних производа додатно је појачала суша претходне и ове године, а на раст инпута у производњи додатно је утицао рат у Украјини.

Сточари су у више наврата апеловали да је неопходно одмах увећати откупне цијене млијека и омогућити да премије које се добијају иду за унапређење сточарства, а не на покривање губитака који су неизбјежни у производњи. Према наводима сточара, досадашња горња откупна цијена млијека је била 42 цента за литар и мора бити много већа, те су апеловали на хитно повећање јер послују на ивици егзистенције.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest