Цијене житарица пале готово 30 еура по тони

НАЈНИЖИ НИВО У СЕДАМ МЈЕСЕЦИ

(Фото: Пиxабаy/Илустрација)

Цијене житарица су прошле седмице пале на најнижи ниво у седам мјесеци и то готово 30 еура по тони, односно осам одсто, пише Агрархеуте.

Овај тренд је подстакнут растом извоза житарица из Украјине, преносе Независне новине.

Наиме, од договора о коридору за испоруку, из те је земље отпремљено више од 622 хиљада тона што је велик притисак на глобалне цијене житарица.

УСДА процјењује украјински извоз за сезону 2022./23. на 30,4 милиона тона, што је знатно више у поређењу са јулском прогнозом када се говорило о 22,6 милиона тона.

Цијена пшенице на европском терминском тржишту током прошле седмице пала је на нешто мање од 314 еура по тони за први септембарски уговор.

На хамбуршкој берзи крушна пшеница је у четвртак коштала 317 еура по тони, а понуде за сточни јечам биле су тел 290 еура по тони. У француској извозној луци Роуен у петак су цијене пшенице износиле 314 еура по тони, а јечма 272.

Осим због повећаног црноморског извоза, на овај тренд утиче и висока прогноза рода у Русији и Индији, тврде аналитичари.

Наиме, руска консултантска компанија СовЕцон повисила је своју прогнозу урода пшенице за ову годину на 94,7 милиона тона с претходно очекиваних 90,9 милиона тона.

Прогноза је повећана због рекордно високог тренутног приноса пшенице у многим регијама и бољег стања јаре након киша које су падале претходних седмица.

Поред тога, Међународно вијеће за житарице (ИГЦ) повећало је прогнозу глобалне производње пшенице у сезони 2022/23. за осам милиона тона на 778 милиона тона.

Међутим, значајно су снизили прогнозу глобалне производње кукуруза, за десет милиона тона на 1,18 милијарди тона. Разлог су смањени изгледи за жетву у Европској унији и Сједињеним Америчким Државама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest