Црвени крст Црне Горе обиљежава Свјетски дан прве помоћи

Црвени крст Црне Горе обиљежава Свјетски дан прве помоћи
Црвени крст Црне Горе у суботу, 12. септембра, обиљежава Свјетски дан прве помоћи. Ово је прилика да се подигне свијест о значају познавања прве помоћи, које је у неким ситуацијама кључно за спашавање живота.
Прва помоћ је почетни корак у обезбјеђивању ефективног и брзог одговора, који помаже да се ублаже посљедице озбиљних поврјеђивања и да се повећају шансе да се преживи. Милиони људи се поврјеђују или умиру од повреда сваког дана, због неадекватног одговора или неблаговременог дјеловања.
Овогодишња тема обиљежавања Свјетског дана прве помоћи је „Прва помоћ у вријеме епидемије Цовид-19“. „Познавање прве помоћи у сваком тренутку, а посебно у ванредним околностима каква је епидемија Цовид-19, је од изузетног значаја. Одлазак у медицинске установе није препоручљив, осим у хитнијим ситуацијама, а боравак код куће повећава могућност да дође до ситнијих повреда. Зато је важно да што већи број особа, а најмање једна у сваком домаћинству, зна да пружи прву помоћ и себи и другима. Потребно је и да свако домаћинство има спремну кутију прве помоћи која садржи основне артикле, који су потребни за пружање прве помоћи“, саопштио је координатор програма Прва помоћ у Црвеном крсту Црне Горе Игор Јокановић.
Због укупне ситуације са корона вирусом није могуће организовати масовније догађаје којима су општинске организације Црвеног крста до сада обиљежавале Свјетски дан прве помоћи, али ће волонтери дијелити информативни материјал са препорукама што урадити у случају повреда у кући, што треба да садржи кутија прве помоћи… Неке организације ће на трговима организовати „јавни час прве помоћи“ и демонстрирати збрињавање основних повреда и стања, а у некима ће бити организована предавања прилагођена посебним циљним групама. Кампања и дијељење корисних савјета ће се одвијати и путем друштвених медија.
Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца је свјетски лидер у пружању прве помоћи. Током више од 150 година, прва помоћ је једна од основних услуга коју повријеђенима пружају волонтери и запослени у Црвеном крсту и Црвеном полумјесецу. Црвени крст Црне Горе континуирано ради на обучавању становништва у основама пружања прве помоћи. Кроз предавања у основним и средњим школама, факултетима, радним организацијама, организовањем локалних такмичења, државног такмичења, показних вјежби,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial