DANAS SE SLAVI SVETA AGATIJA: Smatra se zaštitnicom žena, a svi vjernici treba da joj izgovore sljedeću molitvu

Foto; SPC

Sveta Agatija rođena je u imućnoj porodici, uglednih i dobrih ljudi u sicilijanskom gradu Palermu. Predanje kaže da je bila izuzetno lijepa djevojka. Od ranog djetinjstva je živela u skladu sa hrišćanskim vrijednostima i moralnim vrlinama.

Njen život se potpuno promijenio kada je car Trajan počeo da progoni hrišćane. Agatija je uhapšena i izvedena na sud pred sudiju Kvintijana, kog je zanijela njena ljepota. Poželeo je da oženio njome, i to joj je predložio. Ovakva ponuda mogla je da joj sačuva život, ali Agatija je odbila ponudu rekavši da je ona nevjesta Hristova. Sudija je bio uvrijeđen, stavio ju je na teške muke, bila je vezana za drvo i šibana do krvi.

Sudija ju je ponovo pitao da li želi da se odrekne Hrista i da tako izbjegne muke. Na ovo mu je Agatija, kako kaže predanje, odgovorila: „Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice prije nego se očisti od pljeve, tako ni duša moja ne može ući u raj, ako tijelo moje najprije ne bude sokrušeno mukama“.

Sveta Agatija je preminula, 251. godine. Agatijinog krvnika ubrzo je stigla zaslužena kazna. Prema predanju, sudija je krenuo do imanja Agatijinih roditelja kako bi ga prisvojio za sebe. Na tom putu, cijelu svitu su izgazili konji koji su se u jednom trenutku neobjašnjivo razbjesneli.

Sveta mučenica Agatija smatra se zaštitnicom svih onih koji nepravedno stradaju, zbog svojih uvjerenja ili vjere.

Agatiju posebno poštuju žene, jer se veruje da će ih ona zaštititi od svake bolesti i boli. Smatra se da danas treba da se prošeta do crkve, pomoli se i zapali sijveća u pomen na ovu sveticu, a da će to doneti mir i sreću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest