ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА ПОКРЕТА УРА, ПОСЉЕДЊА ШАНСА ЗА ФЕР ИЗБОРЕ


УРА контактирала Билчика, Вархељија, Пицулу, Лајчака: Избори без реформе немају никаквог смисла
Предсједник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић, у претходним данима контактирао је велики број европских званичника, које је упознао са тренутном политичком ситуацијом у Црној Гори и затражио медијацију и помоћ Европске уније (ЕУ) „уколико желе да избјегнемо сценарио Албаније и Србије“.
Абазовић је контактирао предсједника Европског парламента (ЕП) Дејвида Сасолија, комесара за проширење ЕУ Оливера Вархељија, извјестиоце Европског парламента за Црну Гору Владимира Бичкика и Тонина Пицулу, специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака и друге званичнике ЕУ задужене за европске интеграције Црне Горе.
Абазовић је у понедељак имао и видео конференцију са предсједником Европских зелених (ЕЗ) Томасом Вајсом, која је одржана пар сати прије састанка европских званичника, који су разматрали ситуацију на Западном Балкану. Јуче је остварена комуникација и са кабинетом предсједника Европског савјета Шарла Мишела, који је такође изразио спремност за дијалог поводом предложених тема.
У Грађанском покрету УРА указују да су представници ЕУ заинтересовани за превазилажење политичке кризе у Црној Гори, али да је „ово посљедња шанса да се, кроз медијацију и помоћ ЕУ покрену хитне реформе, неопходне за одржавање слободних и фер избора у Црној Гори“.
„Јер одржавање избора у оваквим условима, који су чак много гори него 2016. године, нема апсолутно никаквог смисла и не значе рјешавање, већ продубљивање политичке кризе. Државу су од тада задесиле нове афере, а ми нисмо добили ни политички, ни судски епилог ниједне од њих. Врховно државно тужилаштво (ВДТ), Уставни суд и Агенција за спречавање корупције (АСК) су у в.д. стању, док смо имали више него спорни избор предсједника Државне изборне комисије (ДИК). Све то, а и бројне друге јавне афере, указују да се у Црној Гори не могу одржати фер и слободни избори без стварања потребног амбијента, а да је ово посљедња шанса да и ЦГ не понови сценарио Албаније и Србије, у којима готово сва опозиција бојкотује парламентарне изборе“, указали су у Грађанском покрету УРА.
У покрету УРА истичу да ће наставити комуникацију са наведеним европским званичницима, јер вјерују „да никоме, сем Демократској партији социјалиста (ДПС), није циљ да Црна Гора настави путем стагнације и аутократије.
„У прилог тим тврдњама говоре бројне афере и непобитни материјални докази, али и извјештај реномиране међународне организације „Фреедом Хоусе“, који је прије свега неколико недеља Црну Гору окарактерисао као „хибридни режим“, чиме смо изгубили ионако слаб статус „демократске државе“. Такође, за све ове године нису испуњене ни препоруке ОЕБС-а, шта додатно говори у прилог горе наведеним тврдњама“, указали су у Грађанском покрету УРА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest