Đukanović će i u narednih pet godina primati platu, imati kancelariju, savjetnika, obezbjeđenje, majbah…

Foto: Jutjub printskrin/NOVA S

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najvjerovatnije će po prestanku funkcije iskoristiti mogućnost koju mu predviđa zakon i steći počasni naziv – bivši predsjednik države.

Kako prenose „Vijesti“, Đukanović bi počasnu titulu mogao da koristi u narednih pet godina.

To bi se gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju, jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina.

Đukanovića funkcija prestaje poslije inauguracije Jakova Milatovića, koja će biti organizovana 20. maja.

Prema Zakonu o predsjedniku, ukoliko bude želio da stekne počasni naziv – bivši predsjednik Crne Gore, Đukanović će poslije prestanka funkcije imati pravo na naknadu zarade, zatim kancelariju, jednog savjetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog automobila sa vozačem ili bez njega.

Po prestanku funkcije, predsjednik ima pravo na lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, odnosno Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije…

Ukoliko prihvati da ima počasni naziv, Đukanović će biti pozivan na sve državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.

Vujanoviću ističe počasna funkcija

Prvi počasni predsjednik Crne Gore bio je Filip Vujanović.

Njemu naredne sedmice ističe rok od pet godina koliko je imao pravo da koristi to zvanje nakon prestanka funkcije predsjednika države.

Početkom 2018. godine, poslije predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Đukanović, skupštinska većina donijela je Zakon o predsjedniku.

Tim zakonskim rješenjem je, između ostalog, predviđeno da bivši predsjednik dobije mogućnost za počasnu titulu.

Plata oko 1.500 evra

Predsjednik države, prema Zakonu o predsjedniku, po prestanku funkcije do ispunjenja zakonom propisanih uslova za sticanje prava na penziju, ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto plate, koju je primio u posljednjem mjesecu obavljanja funkcije predsjednika.

To znači da će imati oko 1.500 evra.

Ako odlazeći predsjednik Crne Gore ostvari pravo na penziju, a njegova penzija je manja od naknade, ima pravo na posebno mjesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima.

Kako Đukanović ima do starosne penzije još gotovo punih pet godina, a ukoliko ne bude želio da postane počasni predsjednik države, njemu će biti obustavljena isplata naknade ukoliko zasnuje radni odnos…

Prema posljednjem imovinskom izvještaju Agencije za suzbijanje konflikta interesa, Đukanoviću je predsjednička plata bila oko 2.200 evra.

Nikada nije dao saglasnost za uvid u bankovne račune…

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest