Dodik: „Važna uloga SPC jer čuva identitet i okuplja narod“

Foto: Jutjub printskrin/RTRS vijesti

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je uloga Srpske pravoslavne crkve veoma važna na ovim prostorima, jer čuva identitet i okuplja narod.

Dodik je nakon sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom rekao da su razgovarali o mogućnostima razvijanja zajedničkog programa vlasti i crkve o izgradnji vrtića u okviru pravoslavnih objekata.

„Na taj način bi mogli da razvijamo dimenziju koju Crkva ima, a to je obrazovanje u smislu najvrednijih nacionalnih vrijednosti za srpski narod“, rekao je Dodik novinarima, prenosi Srna.

On je istakao da je veoma važno zadržati vjeronauku u školama bez obzira na određene tendencije da se to pitanje reguliše na drugačiji način.

„Ostaćemo privrženi tome da vjeronauka ostane u školama“, poručio je Dodik.

On je naveo da je sa vladikom Jefremom razgovarao o projektima koji su u toku u Banjalučkoj eparhiji, poput Rusko-srpskog hrama u Banjaluci čiju izgradnju pomaže Srpska.

„Ponosan sam na činjenicu da smo proteklih godina uspjeli više od 300 pravoslavnih objekata u ovoj eparhiji izgraditi i obnoviti. U ovom trenutku se gradi više od deset crkava“, naveo je Dodik.

On je istakao da bi u avgustu Banjalučku eparhiju trebalo da posjeti i NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije i da će to biti prilika da se ponovo razgovara o ovim temama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest