Договор парламентарне већине шаље у прошлост Катнића и Станковића: Постигнут начелни компромис око измјена Тужилачких закона

Вријеме читања 4 минута

Понуда, како је казао, омогућава да добију што су жељели – да се Тужилаштво, Врховно државно тужилаштво (ВДТ) и Специјално државно тужилаштво (СДТ) уподобе, опреме и кадровски оснаже како би се водила борба против организованог криминала и корупције, а да истовремено добију подршку од важних међународних адреса и да то буде уподобљено са препорукама Европске комисије

Катнић и Станковић

Криза нове парламентарне већине по свему судећи могла би бити превазиђена након што је јуче постигнут начелни договор око измјена Тужилачких закона.

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић рекао је да су на њихову иницијативу везану за Тужилачке законе, добили понуду која је начелно прихватљива Демократском фронту (ДФ) и коалицији „За будућност Црне Горе“.

Понуда, како је казао, омогућава да добију што су жељели – да се Тужилаштво, Врховно државно тужилаштво (ВДТ) и Специјално државно тужилаштво (СДТ) уподобе, опреме и кадровски оснаже како би се водила борба против организованог криминала и корупције, а да истовремено добију подршку од важних међународних адреса и да то буде уподобљено са препорукама Европске комисије.

Кнежевић, Мандић, Медојевић

„Рачунам да ћемо ускоро имати нови Нацрт закона и да ће јавна расправа потврдити да је то добар и садржајан документ који испуњава све што смо били поставили као циљеве када смо кренули у овај посао“, рекао је Мандић након састанка лидера странака парламентарне већине на коме је требало да наставе разговоре око постизања евентуалног компромиса у вези са тим на који начин могу почети промјене у Државном тужилаштву.

И предсједник Грађанског покрета (ГП) УРА Дритан Абазовић рекао је да су близу коначног рјешења за тужилачке законе.

Дритан Абазовић

„Ја сам задовољан. Не желим да износим детаље. Биће потребе за одређеним корекцијама. Могући договор тицао би се усвајања измјена Закона о државном тужилаштву у дијелу промјене састава Тужилачког савјета, а што није било спорно ни Венецијанској комисији Савјета Европе“, рекао је Абазовић јуче након састанка.

Да су преговори уродили плодом потврдио је и лидер Радничке партије Максим Вучинић, који је казао да је на састанку представника партија парламентарне већине начелно  договорено рјешење за тужилачке законе.

Максим Вучинић, лидер РП-а

„То представља велики корак ка превазилажењу политичке кризе у којој се Црна Гора налази већ неко врјеме. Као представници народа дужни смо да спроведемо у дјело оно што смо обећали на изборима 30. августа. У том духу и једној позитивној атмосфери одвијају се и наши састанци“, рекао је Вучинић.

Ускоро ћемо, каже он, имати нови Нацрт закона који ће свакако бити у складу са међународним прописима, прије свега садржајан документ који испуњава све што смо били поставили као наше циљеве након избора.

Измјена тужилачких закона била одложена под притиском ЕУ

Подсјетимо, ванредна сједница Скупштине Црне Горе, на којој је требало да се расправља о промјени системских тужилачких закона била је више пута одложена.

Дио посланика владајуће већине из Демократске Црне Горе, Грађанског покрета УРА, Социјалистичке народне партије, Демоса, Праве Црне Горе и Цивиса, који су били иницијатори засједања, одустали су од захтјева о чему су обавијестили руководство Скупштине. Навели су и да предложени закони остају у даљој скупштинској процедури.

Незадовољни чињеницом да је Влада и дио посланика, са којима чине парламентарну већину, одустао од промјене тужилачких закона, из Демократског фронта (ДФ) су запријетили блокадом владиних предлога у парламенту.

“Нећемо гласати ниједан предлог закона, ни буџет, док се не изгласају закони о тужилаштву, поручио је један од лидера ДФ Милан Кнежевић.

До одлагања је дошло након више упозорења из Европске уније (ЕУ) која је исказала резерве према намјери нове парламентарне већине да до кадровских рјешења у тужилаштву дође на начин што ће усвојити закон о тужилаштву за организовани криминал и корупцију и на тај начин укинути актуелни Закона о државном тужилаштву од прије неколико година који је усклађен са европским стандардима.

Као разлог одустајања наводе захтјев Владе да се на краћи рок одложи разматрање предложених закона „како би Влада, која по Уставу води унутрашњу и спољну политику, била у могућности да обави неопходне консултације са европским партнерима сагласно Споразуму о стабилизацији и придруживању Црне Горе и ЕУ, као и другим обавезама из европске агенде, а са циљем да не дође до угрожавања европског пута Црне Горе, односно стратешких државних интереса“.

Уколико се усвоје измјене Тужилачких закона, а које су биле презентовани јавности, то би значило да ће доћи до укидања Специјалног државног тужилаштва и смјене Миливоја Катнића. Тим измјенама извјесно је да ће доћи до смјене в.д. Врховног државног тужиоца Ивице Станковића.

One thought on “Договор парламентарне већине шаље у прошлост Катнића и Станковића: Постигнут начелни компромис око измјена Тужилачких закона

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest