Долар ојачао трећу седмицу заредом

На свјетским тржиштима долар је ојачао према корпи валута и ове седмице, треће заредом, док се курс еура и даље креће испод нивоа од једног долара, јер амерички Фед има више простора за повећање камата у циљу сузбијања инфлације него друге централне банке.

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, ојачао је ове седмице 0,7 одсто на 109,5 бодова и достигао нови највиши ниво у 20 година, преноси СЕЕбиз.

Притом је долар према европској валути стагнирао, па је цијена еура у петак износила 0,9965 долара, готово исто као и седмицу прије. Међутим, курс долара је порастао према јапанској валути скоро два одсто на 140,12 ЈПY, највиши ниво у 24 године.

Јачање долара трећу седмицу заредом захваљује се порукама из америчке централне банке о даљњем агресивном заоштравању монетарне политике како би се зауздала инфлација, која помало попушта, али се и даље креће недалеко највиших нивоа у више од 40 година.

Након што је прије седмицу предсједник Феда, Јероме Поwелл, поручио да је неко вријеме економији потребна оштра монетарна политика како би се инфлација ставила под контролу, сличне поруке послали су и други челници америчке централне банке.

Између осталог, Лорета Местер, предсједница огранка Феда у Кливеланду, казала је да ће централна банка морати да повећа камате изнад четири одсто почетком идуће године и држати их неко вријеме на том нивоу како би свела инфлацију на циљане нивое Феда, а да због тога расту ризици од рецесије.

Фед је од марта подигао камате 2,25 одстотних бодова, а очекује се и даље повећање камата већ у септембру.

Према процјенама на тржишту новца, постоји око 70 одсто шанси да ће Фед у септембру камате повећати 0,75 процентних бодова.

Процјењује се, такође, да би до краја године могле износити 3,7 одсто, а до марта идуће године и четири одсто. Камате ће ускоро поновно повећати и Европска централна средишња банка (ЕЦБ), с обзиром да је инфлација у еурозони у коловозу досегнула нову рекордну разину од 9,1 посто.

Након што су у јулу повећали камате 0,5 процентних бодова, челници централне банке поручују да ће у септембру поновно подићи цијену новца, а неки предлажу повећање и 0,75 одстотних бодова. Стога ће идуће седмице у фокусу улагача бити сједница челника ЕЦБ-а.

Премда ће и ЕЦБ и Фед ускоро поновно подићи каматне стопе, курс еура се и даље креће на најнижим нивоима у 20 година, испод једног долара.

То је посљедица процјена да, с обзиром на тренутну снагу привреде, Фед ипак има више простора за повећање камата у односу на остале највеће централне банке у свијету.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest