Дожић: Наредних дана се очекује налог за гашење КАП-а

Како преноси портал Вијести, он је навео да је Унипром послао допис Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ) и Влади, у којем су тражили продужење постојећег уговора на минимум пет година

КАП, Фото: РТЦГ

Детаљан налог за гашење Комбината алуминијума Подгорица (КАП) још није издат, али се очекује да ће компанија Унипром то урадити наредних дана, казао је генерални менаџер Унипрома Небојша Дожић.

„Још нијесам издао детаљан налог али очекујемо да то направимо наредних дана“, одговорио је Дожић на питање да ли КАП иде у планско гашење ћелија.

Он је, гостујући на телевизији Вијести, казао да је Унипром имао извјестан уговор за струју за ову годину.h

„По мени, уговор је био извјестан и за следећу годину али сада видим да није“, рекао је Дожић.

Како преноси портал Вијести, он је навео да је Унипром послао допис Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ) и Влади, у којем су тражили продужење постојећег уговора на минимум пет година.

Он је додао да, ако се не покаже добра воља, „већ сјутра ће бити касно за неку интервенцију“.

„ЕПЦГ је на позицији да цијена за КАП буде између 120 и 130 ЕУР. Тржишна цијена је сада минус 15 одсто. Са таквим почетним позицијама, не знам како има смисла разговарати“, рекао је Дожић.

На питање који сценарио је у овом тренутку извјеснији, Дожић је рекао да је извјесније гашење КАП-а.

Извршни директор ЕПЦГ, Никола Ровчанин је рекао да су преговарачке стране остале на истим позицијама.

„Ми смо изашли са понудом, очекивали смо разумијевање. ЕПЦГ није непријатељ Унипрома, КАП-а ни радника – Настале су промијењене околности након закључења посљедњег уговора и оне су јасне свима“, казао је Ровчанин

Он је казао да је Електропривреди у интересу да се нађе заједничко рјешење.

“Не може руководсто ЕПЦГ да донесе пословну одлуку која ће створити десетине милиона ЕУР губитака“, додао је Ровчанин.

Ровчанин је казао да ЕПЦГ Унипрому нуди тржишну вриједност цијене струје и попуст.

„Ми сада нудимо 15 одсто тржишне плус пет одсто попуста за редовно плаћање. Дакле 20 одсто тржишне вриједности”, рекао је Ровчанин.

Како је навео, данас је тржишна цијена струје висока, али може да дође до њеног пада.

“То је класичан трговачки уговор. Унипром је у истој позицији као ЕПЦГ. Ако на тржишту постоји јефтинија електрична енергија, Унипром несметано може да је направи“, рекао је Ровчанин.

Он је навео да у интересу ЕПЦГ и државе није да се КАП угаси.

Директор Директората за енергетику и енергетску ефикасност у Министарству капиталних инвестиција Владимир Дурутовић је казао да је КАП препознат у свим развојним плановима Министарства капиталних инвестиција.

“Што се тиче Министарства капиталних инвестиција и цијеле Владе нема никакве намјере да се било који привредни субјект угрози, посебно не КАП као највећи“, рекао је Дурутовић.

One thought on “Дожић: Наредних дана се очекује налог за гашење КАП-а

  1. I onako CG.od Kapa nije imala dobiti., samo gubitak. A dobit je isla tajkunu Drpsa i ovom spin vlasniku. Prodavcu farmerki i otpadada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest