DVA SATA RANIJE ZNALI DA ĆE VUKOTIĆ BITI PRIVEDEN: Nove „SKY“ prepiske se poklapaju sa dešavanjima na terenu

Kotoranin Radoje Zvicer, koji slovi za vođu kavačkog klana, optužnicom Specijalnog tužilaštva se tereti da je naložio Slobodanu Kašćelanu i Milanu Vujotiću da organiziju likvidaciju pokojnog Jovana Vukotića ispred zgrade kotorske policije oktobra 2020. godine gdje je bio pozvan na razgovor.

Pakleni plan ove trojke, koji je u potpunosti razotkriven iz njihovih komunikacija preko Skaj aplikacije, ipak je propao, a Vukotić je tada izbjegao još jedan pokušaj ubistva.

Petar Mujović, koji je iz „češke zbrojevke“ trebao da ispali smrtonosne hice u vođu „škaljaraca“, pretresen je, a potom i uhapšen pošto je policajcu koji se nalazio ispred zgrade policije bilo sumnjivo njegovo ponašanje.

Pored Zvicera, Kašćelana i Vujotića na optužnici su: službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost Ljubo Milović i Petar LazovićRadoje ŽivkovićNikola SpasojevićDuško RoganovićRadovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

Prema navodima optužnice, koju potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i osim u Crnoj Gori djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Zvicer se, između ostalog, tereti i da je početkom novembra 2020. godine naložio ubistvo Milana Lepoje koji je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu.

Iako je oktobra 2020. godine inspektorima priznao da je naoružan čekao da ubije Vukotića, Mujović se pred tužiocem branio ćutanjem, a pred sudijom za istragu ustvrdio da je pištolj nosio zbog svoje bezbjednosti.

Mujović je 14. januara 2021. godine osuđen na petomjesečnu kaznu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Skaj komunikacije

Godinu kasnije, analizom Skaj komunikacija koje su pravosudni organi Francuske dostavili Crnoj Gori, otkrivene su komunikacije Zvicera, Kašćelana i Vujotića čiji je sadržaj potvrdio prvobitno priznanje Mujovića.

SDT je utvrdilo da se Skaj komunikacije podudaraju sa dešavanjima na terenu od 21. oktobra 2020. godine, odnosno da su kotorski policajci tog dana oko 14 časova zaustavili Vukotića u okviru kontrole bezbjednosno interesantnih osoba i predali mu poziv za informativni razgovor koji je trebao da se obavi u zgradi kotorske policije.

Interesantno je da su Zvicer, Kašćelan i Vujotić dva sata ranije znali da će policija zaustaviti Vukotića i ispitati ga u zgradi kotorske policije.

Oni u čat grupi preko Skaj aplikacije pišu: ,,za 10 min je mali spreman“ i pribojavaju se da će Mujović prokockati šansu za likvidaciju vođe suparničkog klana.

Na poruku ,,koliko metaka ima, ne moj da ga fula“, uslijedio je odgovor ,,češku zbrojevku“, ,,15 metaka“, a potom i nalog da Mujović ,,ide ispred stanice“.

Optuženi su upućeni i da je Vukotić odbio da ide u policiju bez naloga kao i koji su ga policajci zaustavili.

,,Nece pasce da dodje u stanicu pita je li uhapsen, kod tunela su marko i cetko i dukic“.

Posle nekog vremena Kašćelan i Vujotić su upućeni da je Vukotić krenuo prema zgradi kotorske policije pa u Skaj aplikaciji pišu da Mujović ,,ide direktno u stanicu, odma sad on je spreman“, i da ako ga ko šta pita kaže da čeka oca.

Zadatak izvjesnih Vučka i Cuce bio je da odvezu Mujovića na 100 metara od stanice policije sa upozorenjem da paze da ih ne snime kamere.

Propuštena šansa

Optuženi potom konstatuju da Mujović ne zna za ulaz u dežurnu službu policije i da su napravili propust jer su mu to trebali objasniti ranije.

Na putu prema stanici policije, Zvicer na čat grupi šalje dvije glasovne poruke u kojima saopštava da se Vukotić sa dvije policijske patrole nalazi na parkingu za pregled i da neće da izađe iz automobila: ,,sa dvije blinde su, nece klempo da izadje a morace u kancelariju“, nakon čega slijedi slikovna poruka sa fotografijom na kojoj se vidi tabla sa natpisom naselja Muo i u pozadini zgrada Uprave policije OB Kotor.

Zvicer potom kaže ,,neka se mali sćućuri tamo i šiba“ interesujući se na kojoj poziciji je Mujović.

Pošto su informisani da se na parkingu pored Vukotića nalazi 20 ljudi, organizatori razmatraju opciju da se Mujović što više približi ulazu u zgradu policije.

,,Tu je dosta policije ne moze nista uradit“, ,,moze na klupu da sjedi i kaze cekam inspektora za strance“.

Zvicer, Kašćelan i Vujotić u čat grupi potom konstatuju da se Mujović ne javlja i ne otvara poruke, a potom razmjenjuju informaciju da je uhapšen.

Slijede poruke u kojima navode da Mujoviću treba odmah slati advokata ako nema svog ,,prije nego ga slome“ i da mu se odmah gasi kriptovani telefon koji je ponio sa sobom.

Oni konstatuju da je Mujović trebao ući u zgradu policije gdje je Vukotić sjedio na klupi, a ne da šeta po parkingu.

Potom dijele informaciju da je Mujović sproveden u Podgoricu, ali ne u Specijalno tužilaštvo pa pišu: ,,Vratice to na osnovni mali se dobro drzao ali vidis kukavac da ne moze da trci“.

Iz policije je tada pojašnjeno da su službenici kotorske policije u blizini službenog parking prostora Odjeljenja bezbjednosti Kotor uočili mušku osobu koja osmatra objekat i parking.

Mujović je legitimisan, a pregledom policajci su kod njega pronašli pištolj „češka zbrojovka CZP – 07“ u ilegalnom posjedu sa udaračem u zadnjem položaju, spreman za upotrebu.

Pištolj je imao izbrušen fabrički broj i metak u cijevi dok se u okviru nalazilo 14 komada municije.

Petar Mujović je brat Radovana Mujovića koji je označen kao pripadnik Zvicerove kriminalne organizacije.

I Vukotić naručivao likvidacije Zvicera i Kašćelana

Kotoranin Jovan Vukotić, koji je ubijen 8. septembra prošle godine u istanbulskom naselju Šišli, kako su pokazale analize Skaj komunikacija, bio je spreman da plati 4.000.000 eura za likvidaciju Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana – vođa suprotstavljenog kavačkog klana.

Vukotić je stradao u oružanom napadu dvojice napadača na motoru, dok su njegova supruga, dijete i vozač preživjeli napad.

Nakon sprovedene istrage utvrđeno je da je likvidaciju Vukotića organizovao Radoje Živković, preko svojih veza u Turskoj.

pogled.me/pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest