Џејмс Бонд добио је занимање по једном Србину, али је име добио по једном сасвим необичном научнику

Вријеме читања 2 минута

Џејмс Бонд је можда и најпознатијији фиктивни тајни агент на свету. Створио га је познати британски новинар и писац Ијан Флеминг (1908-1964), који је написао серију новела о агенту 007, а многи људи мисле да је Флеминг Бондов лик креирао према двоструком тајног агенту, Србину Душку Попову.

По коме је назван Џејмс Бонд посебна је прича. Наиме, Ијан Флеминг , који је био страствени посматрач птица који је живео на Јамајци, читао је књигу орнитолога који се зовао Џејмс Бонд, и одлучио да узме његово име за агента 007.

Фото: Wikimedia

Прича се да је познати писац (Ијан Флеминг) одлучио за тај потез јер је желео да (име за тајног агента 007) звучи „што је могуће обичније“. Флеминг се није обратио орнитологу Џејмсу Бонду, већ његовој жени.

  • Запало ми је ово кратко, неромантично англосаксонско, а опет врло мушко име, и да је оно било управо оно што ми је требало, па је рођен други Џејмс Бонд – стојало је у писму Флеминга жени правог Џејмса Бонда.

Орнитолог Џејмс Бонд није знао да је агент 007 добио његово име и презиме све до раних 1960 -их, када су Флемингове књиге о Џејмсу Бонду постале популарне у Америци. 1964. године, током његовог годишњег зимског боравка у Голденају на Јамајци, Џејмс Бонд и његова супруга неочекивано су посетили Ијана.

Исте године, Флеминг је Бонду дао први примерак издања „You Only Live Twice“ са посветом „Правом Џејмсу Бонду, од лопова његовог идентитета“.

Иначе, у свом роману „Dr No“, Флеминг се осврнуо на Бондову књигу заснивајуц́и велико орнитолошко станиште на острву др Но на Бахамима.

У децембру 2008. књига је стављена на аукцију, на крају је продата за 84.000 долара (56.000 фунти).

Супруга Џејмса Бонда рекла је Флемингу да је њен муж коришћење његовог имена за лик схватио као добру шалу, на шта је Ијан одговорио: „Могу само да понудим вашем Џејмсу Бонду неограничено коришћење имена Ијан Флеминг. Можда ће једног дана открити неке посебно ужасне врсте птица које би волео да крсти на увредљив начин. „

Иначе, у филму „Die Another Day“ из 2002. године, измишљени Бонд, којег глуми Пирс Броснан, може се видети како испитује птице Западне Индије у једној сцени која се одвија у Хавани. Име аутора (Џејмса Бонда) на предњој корици је затамњено. У истом филму, када се Бонд први пут сретне са Јинком (Хале Бери), представља се као орнитолог.

У филму „Spectre“ из 2015. иста књига је виђена на промотивној фотографији на сету. Међутим, нигде га нема у финалном филму. У ИТВ мистерији убиства Miss Marple „A Caribbean Mistery“, емитованој 16. јуна 2013, Мис Марпл упознаје Ијана Флеминга у говору на тему „Птице Западне Индије“, који је одржао Џејмс Бонд. Пре него што разговор почне, Флеминг говори госпођици Марпл да ради на новој књизи, али покушава да смисли име за тог лика. Када се говорник представио, Флеминг има тренутак инспирације и посеже за бележницом. Говор орнитолога Џејмса Бонда је о гуану који се налази у позадини и заплету шпијунског романа о Џејмсу Бонду Др. Но.

Извор: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest