Преко Црне Горе стиже 30 одсто авганистанског хероина

Вријеме читања < 1 минут

Путеви дроге, како се истиче, од средње Азије воде до дроге до Истанбула, одакле један крак иде ка сјеверу, до Украјине и Русије, а други ка Балкану

фото: АП

Отприлике 30 одсто укупне производње авганистанског хероина стиже балканском рутом кроз Црну Гору, Албанију, Србију и Косово до југа Италије, објавио је италијански портал “ quotidiano.net“. Како су казали у тексту, својеврсна куга опијума се шири Авганистаном, а у питању је зарада од 16,34 милијарди долара којом су обогаћени владари те земље – Талибани.

Према чланку портала “ quotidiano.net“, у Авганистану би се производња опијума могла назвати традиционалном пољопривредом, али треба имати у виду да хероин постаје једна од пошасти западног друштва.

„Узгој мака није ништа друго до пољопривредна пракса, консолидована током вјекова. И управо из тог разлога Авганистанцима, поготово онима који живе у селима јужних провинција, немогуће је објаснити да је то апсолутно зло“, указано је у чланку италијанског портала.

Путеви дроге, како се истиче, од средње Азије воде до дроге до Истанбула, одакле један крак иде ка сјеверу, до Украјине и Русије, а други ка Балкану.

„У Европу, дакле, отприлике 30 одсто укупне производње авганистанског хероина стиже балканском рутом између Црне Горе, Албаније, Србије и Косова до југа Италије“, пише у чланку.

РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest