СДТ оцијенило: Нема доказа да је Катнић хтио да хапси Кривокапића

Вријеме читања 3 минута

Предсједник Владе је у изјави СДТ-у казао да је информације о наводном припремању хапшења у случају потписивања Темељног уговора добио од више извора, али није могао навести конкретно особу која му је то рекла

Специјално државно тужилаштво утврдило је да нема доказа да је главни специјални тужилац Миливоје Катнић имао намјеру да ухапси премијера Здравка Кривокапића уколико у Београду потпише Темељни уговор са Српском православном црквом. Оцијењено је да Катнић у овом случају није починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја, нити било које друго кривично дјело које се гони по службеној дужности.

Предмет је формиран након што је премијер 10. јуна, гостујући на ТВ Вијести, изјавио да је главни специјални тужилац припремао његово хапшење ако потпише Темељни уговор са СПЦ у Београду. Ова изјава је од стране СДТ-а третирана као усмена кривична пријава против Катнића због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја. Предсједник Владе је 12. августа дао изјаву тим поводом, када је саопштио да у потпуности остаје при изјави коју је дао у телевизијској емисији. Нагласио је да је то рекао након бројних консултација које је имао са сарадницима са којим непосредно сарађује, а које опсервације су вршили с обзиром на велику медијску хајку која се дешавала тих дана у јуну, а односила се на непотписивање Темељног уговора, па су из тих разлога и неке такве информације њему биле доступне. Имајући у виду повјерење које има у људе са којима је разговарао и који су били у његовом непосредом окружењу, сматрао је да су те информације тачне, иако су му тада, а и сада, изгледале невјероватне. Ту информацију је добио од више саговорника, па је и закључак на основу таквих информација саопштио јавности. Кривокапић је рекао и да није добио ниједан званични документ од било које институције и од било кога из неке институције из Црне Горе и иностранства. С обзиром на бројност контаката које има, истакао је да не може означити било кога појединачно да је рекао да му се спрема хапшење.Полиција и АНБ без података

У одлуци СДТ-а наглашено је да у допису који им је достављен из Управе полиције стоји да тај орган не располаже подацима и информацијама да је главни специјални тужилац припремао хапшење предсједника Владе Црне Горе у случају да је потписао Темељени уговор. Због тога нијесу дали нити су могли дати такву информацију и обавјештење Кривокапићу. Из дописа АНБ- а произилази да ни они не располажу подацима које је Кривокапић изнио у телевизијској емисији.

– Тужитељка Вукчевић појаснила је да су битни елементи бића кривичног дјела злоупотреба службеног положаја из чл. 416 ст. 1 Кривичног законика Црне Горе да учинилац у својству службеног лица противправним искоришћавањем свог службеног положаја или овлашћења, прекорачењем граница свог службеног овлашћења или невршењем своје службене дужности прибави себи или другом корист, другом нанесе штету или теже повриједи права другог. Међутим, из изјава Кривокапића и Катнића, као и из дописа служби безбједности нијесу се могли потврдити ти наводи, због чега је пријава одбачена – наводи се у одлуци СДТ-а.

У овом предмету саслушан је и Катнић, који је негирао Кривокапићеве тврдње. Он је казао да ни као грађанин, ни као ГСТ у том периоду није имао сазнања да је предсједник Владе отпутовао у Београд ради потписивања Темељног уговора са СПЦ. Истакао је и да СДТ нема законска овлашћења да предузима било какве радње из своје надлежности на територији туђе државе. Подсјетио је да Кривокапић ужива имунитет, што значи да би за његово хапшење било потребно претходно прибавити одобрење Скупштине Црне Горе. Катнић је подсјетио и да је за процесуирање кривичних дјела против уставног уређења и безбједности Црне Горе, о којима би се у конкретном случају једино могло радити, надлежно искључиво Више државно тужилаштво, чиме се, како је закључио, додатно и у потпуности оповргавају наводи предсједника Владе Црне Горе.

– Катнић негира да је као главни специјални тужилац припремао наведено хапшење, а Кривокапић у датој изјави наводи да, с обзиром на бројност контаката, не може означити било које лице појединачно да му је дало предметну информацију, већ да је то продукт закључивања из више извора и опсервација самог догађаја, па налазим да нема основане сумње да је К.М. извршио кривично дјело злоупотреба службеног положаја из чл.416 ст.1 Кривичног законика Црне Горе, као ни друго кривично дјело за које се гоњење предузима по службеној дужности – пише у одлуци коју је донијела специјални тужилац Лидија Вукчевић.

DAN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest