Џони Штулић од Croatia Records тражи скоро милијарду евра

Сад се ја надам да ја не спадам у културно благо, јер немам везе с Хрватском, а с државом Хрватском поготово – каже Штулић

Високи управни суд Републике Хрватске утврдио је да Croatia Records није правилно приватизовала некадашњи Југотон, као и да је 28 година зарађивала милионе на снимцима извођача попут Азре, Бијелог дугмета и Нових фосила, након чега се огласио Бранимир Штулић Џони.

Високи управни суд РХ утврдио је да вриједност тих снимака никад није процијењена, као и да Croatia Records није платила за њих. Дакле, плаћене су некретнине и друга имовина некадашњег Југотона, али врijедни дискографски материјали су преузети у неправилном процесу.

Штулић се јавио на позив новинара портала Задар Њуз, започињући разговор ријечима:

– Мени то изгледа као она „Сјаши Курта, да узјаше Мурта“. Испада да оно што је вриједно, то спада у културно благо и то је државно културно благо, а оно остало није важно. Сад се ја надам да ја не спадам у културно благо, јер немам везе с Хрватском, а с државом Хрватском поготово. То је моје. Видим да постоји на стотине удружења за овце, козе, свиње, фонограме, извођаче и Бог те пита шта, а само ја радим и стварам профит. Ја сам у горој ситуацији него Исус. Он је морао пет хиљада људи нахранити једним хлебом, а ја морам милионе. Па то је немогуће – рекао је Штулић.

Додао је како је Југотон од оснивања био илегална и национализована фирма.

– Без цента сам направио све, али сам апсолутно све плаћао. Све што су они радили је нелегално, али ја сам све своје трошкове плаћао, све легално. Они никад нису плаћали никакве намете пошто цијела такозвана музичка индустрија, Југотон, Замп, Сокој и сва ова паразитска удружења која постоје, то је само извоз средстава и њима нико ништа не може. Јер ти ако некога убијеш, имаш своја права. Међутим, ако ти свираш неку пјесму и не платиш то што свираш, касније се о томе не разговара. То само значи да су заштићени као бијели медведи због извоза средстава. Ништа друго не постоји, то је напросто шибицарење умотано у целофан – огорчено је рекао.

Споменуте компаније назвао је „крвопијама на куб“, те је додао како му је, према његовој процјени, Croatia Records дужна 999 милиона еuра. Затим је прокоментарисао како планира да реагује након нове пресуде Високог управног суда РХ.

– Пробао сам прије четири-пет година, али унутар 24 сата ти адвокати постану адвокати Croatia Recordsa. У 24 сата. Кажу ми да заборавим на све и да живим од свирања на радију. Појела маца. Дословно тако – каже.

На питање да ли то значи да уопште не може пронаћи адвоката у Хрватској, Штулић одговара:

– Ко ће се усудити? Ако ти не платиш претплату или пjесму коју свираш, ако не платиш њима или ако не платиш стан мjесец дана, иде одмах присилна наплата и готово. То је све 200, 300, 1.000 еuра, а ово је милијарда. После шест мjесеци од 100 посто 90 иде мени, они су само штампарија, а 10 посто иде њима. Ту су и камате. Они су се огрijешили с апсолутним уживањем. То је напросто чисто робовласништво.

Наглашава како не говори о ауторским правима, јер је то једно, а издаваштво је нешто сасвим друго. Истиче како је, упркос чињеници да није потписао уговор с Croatia Recordsom, ова фирма продавала његову имовину.

– Нисам добио ни у Југославији, а кад сам отишао, од 1984. до 1991. сам добио три хиљаде марака. Ја сам једини у Југотону продавао албуме више него Бијело дугме – истакао је.

Не слаже се с тврдњама да је Цроатиа Рецордс правни насљедник Југотона.

– Они су правни сљедбеници врбе на свирали. Переш новце и оправдаваш злочин. Ту нема краја и све се своди на познату препирку од пре стотину година о томе шта је револуција, а шта је контрареволуција? И онда, после тешких дискусија су се сложили да је то само питање датума.

(Телеграф.рс)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest