Свечано отворен први еФест Међународни фестивал гејминга и науке

Foto: mediabiro

Први еФест – Међународни фестивал гејминга и науке свечано је отворен синоћ у Бемаx арени. Како су раније најавили организатори, Подгорица ће од 7. до 9. септембра бити домаћин највећег Сци-Тецх & Гаминг догађаја у Црној Гори – првог интернационалног фестивала науке, технологије, гејминга и музичког програма под називом еФест.

Отварању еФеста присуствовао је и премијер Владе Црне Горе, Дритан Абазовић који је том приликом рекао да еФест представља једну нову вриједност, за коју се нада, како је казао да ће заживјети те да исти од Владе Црне Горе могу очекивати пуну подршку.

Foto: mediabiro

“За мене је лично све ово непознато, када су посриједи оваква стварања и нове технологије. Оваква такмичења кроз гејминг су заиста јако лијепа ствар, и вјерујем да ћемо присуствовати и презентацији многих креативних идеја. Драго ми је да овдје видим много младих људи, који вјероватно желе да искористе потенцијал нарастајуће гејминг индустрије”, поручио је он.
Са њим је сагласан и министар спорта и младих Василије Лалошевић, који је том приликом подјестио да је прије мјесец угостио предсједника Свјетске гејминг федерације Влада Маринескуа, те да су још приликом тог састанку дали пуну подршку поменутом такмичењу.

“Ово је догађај који објективно представља будућност. Свјестан сам да гејминг не може замијенити традиционалне спортове, али морам нагласити да је ово нешто што је тренутно “ин” у Европи. Имаћемо прилику да током фестивалских дана видимо све оно лијепо што овај спорт доноси, и мислим да је ово прилика да Црна Гора привуче све оне људе који желе да улажу у ову, за нас, нову браншу”, казао је он.

У оквиру Фестивала биће одржано и Европско првенство у е-фоотбаллу, једној од најпопуларнијих симулација спорта данашњице, у организацији Савеза електронских спортова (СЕСЦГ) и партнера.
Присутне на отварању поздравио је и предсједник Савеза електронских спортова Црне Горе Филип Шоћ који је посебно захвалио предсједнику Олимпијског комитета Црне Горе који је, како је казао, први препознао потенцијал еспорта у Црној Гори, као и министру спорта, који је препознао знацај еспорта.

“Наредна три дана бићете у прилици да посјетите еФест, фестивал технологије, аспорта и ИТа, и надам се да ће се цијела заједница Црне Горе овдје окупити те да ће овај догађај у блиској будућности постати традиција”, поручио је он.

Секретар Свјетске гејминг федерације и предсједник Адриа е-спорт федерације, Бобан Тотовски казао је да за њега велика част указана прилика да представља највећу федерацију еспорта у свијету која броји, како је рекао, 130 чланова.

“Поздравио бих све присутне, и морам да нагласим да ми је веома битно што смо вечерас у Црној Гори управо овим поводом, посебно ми је драго што је црногорски Олимпијски комитет прихватио да у своју породицу прими и црногорски Савез електронских спортова. Сматрам да ће то бити подстицај за развој електронског спорта и у Црној Гори али и у региону”, рекао је Тотевски.
Представник Европске и спорт федерације, Идо Брош казао је да је поменуто такмичење најбоље до сада организовано када је посриједи е-фудбал у Европи.

“Двадесет седам држава је послало своје најбоље играче, и ово је за сада највеће такмичење овакве врсте. За мене је ово једно узбудљиво и инспиративно вече. Ово је један од оних специјалних дана када се као заједница окупимо на једном мјесту, како би се боље упознали. Права вриједност еспортова јесте управо у повезивању људи, она их веже без обзира на језик и државне границе”, казао је он.

Како је раније најављено, поред такмичарског дијела програма, еФест посједује и изложбено-интерактивни карактер у склопу којег посјетиоци могу да виде и испробају најновија технолошка достигнућа из Црне Горе.

Током три дана у Бемаx арени, као и простору око ње, за посјетиоце је припремљен богат програм. Планирано је да се унутар арене у једном дијелу сале одржава програм намијењен гејмерима, у оквиру којег ће осим Европског првенства у е-фудбалу бити турнири у још 12 наслова игрица.
На Европском првенству у е-фоотбаллу учествују гејмери из Холандије, Хрватске, Луксембурга, Чешке, БиХ, Азербејџана, Белгије, Грузије, Француске, Украјине, Шведске, Италије, Израела, Португала, Словачке, Шпаније, Србије, Мађарске, Велса, Турске, Косова, Јерменије, Словеније, Аустрије, Македоније и Црне Горе.

Други дио сале, и дио простора око сале биће искоришћен за презентовање научно-технолошких достигнућа из Црне Горе. У склопу еФест-а оџаће се и забавно-музички програм у сарадњи са “Фешта” фестивалом, гдје ће присутне забављати популарни домаћи и инострани ДЈ-еви у посебно осмишљеном футуристичком амбијенту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest