Електропривреда повлачи сав свој новац из Прве банке

Foto: RTCG

Прва банка је недавно објавила пословне извјештаје за прошлу годину гдје је приказан губитак у пословању од 4,4 милиона евра, највише због обезвређења финансијских инструмената за 10,9 милиона

Електропривреда повлачи сав свој новац из Прве банке – орочене депозите од осам милиона евра и прије истека рока орочене, субординисани дуг од шест милиона евра, као и сав новац са текућих рачуна у овој банци због лошег односа менаџмента банке и неиспуњавања договорених обавеза, казао је “Вијестима” главни финансијски директор ЕПЦГ Миро Врачар.

Он је навео да управа ЕПЦГ већ три мјесеца моли Прву банку да им омогуће повлачење три од шест милиона еура свог новца из субординисаног дуга за потребе инвестиција, али да банка није спровела ту процедуру и поред више ургенција и састанака. Врачар је казао да је проблем и што банка одуговлачи са покретањем процедуре за нову процјену вриједности акција банке, што утиче и на билансе ЕПЦГ која је власник око 20 одсто акција ове банке.

Прва банка је недавно објавила пословне извјештаје за прошлу годину гдје је приказан губитак у пословању од 4,4 милиона евра, највише због обезвређења финансијских инструмената за 10,9 милиона. Акумулирани губитак на крају прошле године износио је 28,2 милиона евра, а укупни капитал је 32,3 милиона односно шест милиона мање него на крају 2021. године.

”Вијести” су због тога послале питање ЕПЦГ да ли је њихов Одбор директора упознат са овим извјештајем и билансима Прве банке, да ли су као акционари тражили појашњења у вези овог извјештаја или предузимали неке друге радње како би били прецизније упознати са пословањем ове банке, или га накнадно провјеравали, као и шта ЕПЦГ намјерава урадити са својим акцијама у овој банци.

Врачар је казао да званично нису упознати са извјештајем и билансима Прве банке, иако су њен други по величини акционар и најзначајнији пословни партнер, због чега њени биланси утичу и на билансе државне енергетске компаније.

За повлачење субординисаног дуга постоји процедура, коју на захтјев ЕПЦГ покреће Прва банка код Централне банке, али је проблем што она није покренута ни три мјесеца након захтјева ЕПЦГ. Процедура је таква због тога што је субординисани дуг укључен у прорачун адекватности капитала банке.

Новац потребан за инвестиције

Врачар је 27. јануара ове године обавијестио Прву банку да је ЕПЦГ усвојила свој буџет, средњорочни план до 2026. године са структуром оперативних и капиталних улагања и да им је за финансирање инвестиционих пројеката потребно повлачење цијелог субординисаног кредита.

Он у том допису, у чији су увид имале “Вијести”, наводи да разумије ситуацију у Првој банци због чега предлаже да се половина овог дуга уплати на жиро рачун ЕПЦГ што је могуће прије, а да за други дио новца заједнички договоре динамику уплате до краја ове године. Замолио је и да се што прије покрене законска процедура за исплату субординисаног дуга, како би што прије имали новац за финансирање планираних инвестиција из сопствених извора.

Из Прве банке су 23. фебруара одговорили да због сложености проблема које би изазвало повлачење субординисаног дуга нису у могућности да поступе по захтјеву ЕПЦГ, као и да је потребно претходно добити одобрење ЦБЦГ.

Врачар 25. фебруара шаље нови допис у којем каже да ће у случају немогућности повлачења субординисаног дуга покренути пријевремено повлачење орочених депозита које ЕПЦГ има у Првој банци како би могли да финансирају планиране пројекте. Он наводи и да им је због оспоравања овог права, наметнут слијед потеза у дијелу постепеног укидања наплатних и редовних рачуна које ЕПЦГ има у Првој банци.

ЕПЦГ 18. марта шаље нови допис Првој банци у којем наводе да енергетска компанија у овој банци има два орочена депозита од по четири милиона еура из августа 2020. и августа 2021. године, као и да уговор о орочењу даје могућност ЕПЦГ на након истека рока од шест мјесеци разрочи/повуче дио депозита. Тада наводе и да ће наредне седмице покренути повлачење депозита.

У том допису Врачар моли Прву банку и да их информишу у којој је фази припрема потребне документације за добијање сагласности ЦБЦГ и извјесност повлачења субординисаног дуга.

ЕПЦГ 25. марта предаје захтјев за повлачење депозита из августа 2021. године, а након тога услиједио је позив Прве банке за састанком.

Договорено на састанку није спроведено

Састанак је услиједио 29. марта, а ЕПЦГ је у међувремену одложила повлачење депозита. На том састанку је договорено да ће Прва банка расписати позив за доставу понуда за израду елабората о процијени вриједности својих акција и то по тржишној, фер и инвестиционој вриједности. Представници ЕПЦГ су на састанку навели да је израда процјене “од есенцијалног значаја за даљи статус пословних односа и сарадње”, као и да том питању треба дати приоритет и позив расписати у најкраћем року.

Из Прве банке су на састанку саопштили да су покренули иницијативу код Централне банке за одобрење повлачења субординисаног дуга и да предузимају све мјере и радње да добију потребне инструкције и тумачења. Док су из ЕПЦГ одговорили да ће сачекати са повлачењем депозита и пребацивање новца са текућих рачуна у Првој банци на рачуне у другим банкама.

Врачар каже да се од тог састанка Прва банка није напредовала у испуњењу договореног, због чега је ЕПЦГ принуђена да повуче сав свој новац из ове банке у циљу финансирања покренутих инвестиција.

Из банке нису одговорили, раније тврдили да неће бити угрожени

”Вијести” су јуче послале питање Првој банци да ли ће ово повлачење новца изазвати проблеме у пословању банке и одржавању њене ликвидности и солвентности, али из банке није стигао одговор.

У извјештају на финансијске исказе, ревизор Прве банке је упозорио да су од почетка 2021. године државне компаније повукле 13,1 милион еура депозита и да “ако се тај тренд настави може изазвати сумњу у способност банке да настави пословање по начелу сталности”.

Из банке су тада одговорили да су размотрали различите сценарије, па и одлив свих наведених депозита, и да Прва банка “на основу истих сматра да ликвидоносна позиција банке не би била угрожена, с обзиром на то да је резултат истих коефицијент ликвидности који је изнад законски прописаног минимума”.

Највећи власник Прве банке је Ацо Ђукановић са 41 одсто акција, али који преко више повезаних мањих акционара контролише већински пакет.

ЕПЦГ је на основу свог удјела имала право на два члана борда директора Прве банке, али је већина изабрала само једног њеног представника Велизара Чоловића, док је други кандидат Небојша Медојевић још чекао сагласност од Централне банке.

Извор: Борба

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest