EU traži od Kurtija da povuče gradonačelnike sa sjevera Kosova

Foto: Jutjub printskrin/ Srbija Danas

Zvaničnici Evropske unije ocijenili su dosadašnje postupke vlade tzv. Kosova kao nedovoljne s obzirom na eskalaciju situacije na sjeveru, za šta su ponovili da su i dalje zabrinuti. EU je saopštila da treba obustaviti rad takozvane Kosovske policije i u blizini četiri opštine koje pretežno naseljavaju Srbi, prije svega zbog ranije iznijetog zahtjeva da se smjene predsjednici opština, prenosi „RTRS“.

Trenutno samo Ljuljzim Hetemi obavlja svoju dužnost u zgradi opštine u Leposaviću.

„EU je i dalje zabrinuta zbog tenzija na severu Kosova. EU osuđuje nasilje i nastavlja da poziva na hitnu deeskalaciju obe strane. EU je postavila konkretne zahteve za deeskalaciju za obe strane, prema izjavi visokog predstavnika u ime EU od 3. juna i od 22. juna i zaključcima Evropskog saveta od 30. juna. U saopštenju od 3. juna, koje je usaglasilo 27 država članica, EU jasno kaže da je spremna da preduzme mjere u slučaju da ne dođe do deeskalacije“- saopšteno je iz kancelarije za informisanje EU.

Nakon sastanka glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u Bratislavi, vlada tzv. Kosova pristala je da se specijalne jedinice ukloni iz opština za 25%.

Osim toga, dogovoreno i da se posle ljeta izađe sa javnom izjavom podrške održavanju vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru. Međutim, EU smatra da ove akcije nisu dovoljne.

Privremene prištinske vlasti nisu najavile da li će odgovoriti na zahtjev EU za premještanje gradonačelnika Hetemija iz zgrade opštine.

Ministar lokalne samouprave Elbert Krasnići rekao je u srijedu da ostavke gradonačelnika ne može da traži niko.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest