Еуропол: Постоје индиције да се оружје из Украјине кријумчари на подручје ЕУ

Европска полицијска служба, Еуропол, потврдила је написе у њемачким медијима да постоје индиције да се оружје из Украјине кријумчари на подручје Европске уније.

„Познати су нам случајеви продаје ватреног оружја и војне опреме на илегалном тржишту“, рекао је портпарол Еуропола Јан Оп Ген Орт, потврђујући тако извјештај њемачког јавног сервиса, преноси Дојче веле.

Истражни органи из земаља Европске уније су такође сакупили информације о кријумчарењу тешког наоружања.

„Постоји велика опасност да то оружје дође у руке организованог криминала“, саопштио је портпарол Европола.

Њемачки јавни сервис је у свом извјештају цитирао интерне списе Европола, у којима се наводи да су „криминалне мреже у региону активне и да организују и припремају кријумчарење веће количине ватреног оружја и муниције“.

Постоје индиције и да се оружје намијењено даљем транспорту тајно складишти дуж украјинско-пољске границе.

„Припадници банди границу прелазе легалним путем и затим одлазе у тајна складишта по оружје“, цитира се из интерних списа Еуропола, који биљежи и случајеве у којима су појединци границу према Пољској покушали да пређу носећи војно оружје.

Према наводима портпарола Еуропола, у Даркнету су се појавиле понуде за продају противоклопних ракете америчке производње типа „Џавелин“, али је указао да то треба провјерити и утврдити да ли је ријеч о правим понудама или о руској пропаганди.

Исти проблем постојао и током рата у бившој Југославији

Њемачки медији подсјећају да је тај проблем постојао и током рата на простору бивше Југославије, када је такође постојало кријумчарење војног наоружања.

„Познато је из рата на Косову да ратно наоружање представља велики сигурносни ризик. Често ратно оружје завршава у рукама екстремиста и организованог криминала“, рекао је посланик Зелених у Бундестагу Константин фон Ноц.

Медији подсјећају и да су терористички напади у Паризу 2015. ђелимично извршени оружјем које потиче из бивше Југославије и да су код неких терориста пронађене чак и противоклопне ракете југословенске производње.

Извор: Агенције

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest