Европски савјет одлучио да Украјини и Молдавији додијели статус кандидата

Фото: Европски парламент

Европски савјет одлучио је да додијели статус земље кандидата Украјини и Молдавији, пише у нацрту закључака лидера 27 држава чланица, који ће бити усвојен на састанку Савјета ЕУ у четвртак и петак у Бриселу.

– Европски савјет признаје европску перспективу за Украјину, Молдавију и Грузију. Будућност тих држава и њихових грађана је у ЕУ – наводи се у нацрту закључака у који је Јутарњи лист имао увид.

Фото: Европски парламент

Тиме ће лидери ЕУ прихватити препоруку коју је прије седам дана дала Европска комисија, која је,наводно, противи давању статуса кандидата Босни и Херцеговини, иако се појавила и та идеја.

– Европски савјет поздравља политички договор лидера БиХ постигнут 12. јуна 2022. године у Бриселу, који је потребан за стабилност и потпуно функционисање земље, како би се одговорило на тежње њених грађана – наводи се у нацрту.

Политички лидери у БиХ позивају се да брзо испуне обавезе из споразума и финализирају уставну и изборну реформу, што би земљи омогућило одлучни напредак на европском путу, у складу са приоритетима које је поставила Европска комисија у свом мишљењу како би добила статус кандидата, пише у нацрту.

Што се тиче Западног Балкана, спомиње се недвосмислена приврженост европској перспективи чланства држава региона, нешто што већ годинама није тако јасно стајало у документима ЕУ, преноси Јутарњи.

У документу је највећи проблем око отварања преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, које су давно испуниле услове. Њихов примјер доказује супротно од онога што говори Европска унија – да нема никакве „недвосмислене привржености ЕУ“, него да је на дјелу блокада процеса, додаје се.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest