Иницијаторима за смјену Владе фали пет гласова

Фото: Gov,me

ОДЛУКЕ НА ГЛАВНИМ ОДБОРИМА

Колико ће Влада трајати знаћемо 19. августа, када је пред посланицима иницијатива за смјену кабинета премијера Дритана Абазовића. И док скоро све партије које нијесу потписале иницијативу кажу да ће о подршци одлучити на страначким органима, Абазовић поручује да политички неће преживјети дио партија које су покренуле смјену Владе. Бошњачка странка и Форца које су подржале мањинску Владу и дио су ње, нијесу ставиле потпис на иницијативу 36 посланика ДПС, СДП, СД, Либералне партије и Демократске уније Албанаца, за смјену кабинетаАбазовића. Те странке, како је потврђено ТВЦГ, још нијесу одлучиле како ће 19. августа гласати у Парламенту.

Портпарол Бошњачке странке Адел Омерагић, каже да ће се та странка одговорно однијети према овој иницијативи.

„Ми ћемо у наредних десетак дана имати сједницу Главног одбора, органи партије ће разговарати на ову тему и након тих разговора ћемо се изјаснити како ћемо се однијети према тој иницијативи“, каже Омерагић.

Иницијаторима за смјену извршне власти у Парламенту фали пет гласова. И док се у јавности спекулише да би могли рачунати на подршку Демократа који су били најгласнији противници мањинске владе, из те странке кажу да ће и њихова одлука зависити од става Предсједништва партије.

Ни Демократски фронт није јасно саопштио да ли ће гласати за смјену Владе. Предлажу ресетовање односа парламентарне већине од 30. августа и мањинских народа кроз формирање техничке владе која ће припремити и органитовати ванредне парламентарне, предсједничке и локалне изборе.

Та идеја блиска је и Уједињеној Црној Гори, а након што је размотре страначки органи одлучиће и како ће гласати у пленуму.

Радничка партија и Права Црна Гора јуче су поздравиле потписивање Темељног уговора, али се нијесу одредиле о подршци Влади.

Абазовић на јучерашњој конференцији за медије, на питање да ли је преговарао са опозиционим странкама о пружању подршке његовој влади, није конкретно одговорио.

„Ја ни једну опцију не би искључивао. Дефинитивно све опције остају отворене“, поручио је кратко.

У иницијативи коју је потписало 36 посланика наводи се да је потписивањем Темељног уговора премијер ставио у први план однос са Српском православном црквом и угрозио европски пут Црне Горе.

RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest