Iz Austrije u BiH izručen Nedžad Ćehić osumnjičen za ratne zločine

FOTO: Pixabay

SARAJEVO – ​U BiH je izručen Nedžad Ćehić, osumnjičeni za ratne zločine na prostoru Bosanske Krupe 1995. godine.

Kako je zvanično saopšteno iz Tužilaštva BiH, nakon izručenja osumnjičenog, koje su realizovale partnerske institucije Republike Austrije, gdje je osumnjičeni lociran i lišen slobode, održano je ročište u Sudu BiH, na kojem je za osumnjičenog određena mjera pritvora.

Osumnjičeni Nedžad Ćehić, rođen 1972. godine u Bosanskoj Krupi, obuhvaćen je istragom Posebnog odjela za ratne zločine, koja se odnosi na ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, koji su u rejonu Bosanske Krupe zarobljeni 1995. godine.

Istraga u ovom predmetu, u kojem je podignuta optužnica protiv sedam osoba u predmetu „Senad Bužimkić i dr“ obuhvata i osumnjičenog Ćehića, koji je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH, nakon čega se sa partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju.

Optuženi u navedenom predmetu terete se da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika 511. Slavne brdske brigade Armije RBiH, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su nakon zarobljavanja najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske na lokalitetima u opštini Bosanska Krupa, četvorica zarobljenika odmah ubijeni, a ostali odvedeni u zarobljeništvo, nakon čega su odvođeni, mučeni i zlostavljani, te je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja a dio zarobljenika hladnim oružjem i raznim predmetima tučen do smrti, prenosi „Klix“.

Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest