Izborne žalbe usporava blokada Ustavnog

Rok do kada se mogu dostaviti prigovori na izborni dan opštinskoj izbornoj komisiji ističe u 20 sati. Sljedeća instanca je Državna izborna komisija, a potom Ustavni sud, koji je u blokadi. Nevladin sektor upozorava da to može odgoditi ozvaničenje konačnih rezultata izbora.

Po završetku izbora, svaki birač ima pravo da podnese prigovor opštinskoj izbornoj komisiji, a nakon njene odluke, sljedeća instanca kojoj se može obratiti je Državna izborna komisija. Jedan takav prigovor stigao je iz Budve.

 „U pitanju je Građanska akcija iz Budve – doktor Božidar Vujičić. Mi smo imali juče sjednicu i taj prigovor je odbijen. U međuvremenu, imamo informaciju da je podnesen još jedan prigovor opštinskoj izbornoj komisiji od strane istog subjekta“, kazao je za TVCG Nikola Mugoša (DIK).

Prigovora je bilo i u Kolašinu. Kako nam je saopšteno iz izborne komisije tog grada, podnijela ga je lista Pokreta Evropa sad. U ostalim opštinama uglavnom nije bilo žalbi, ali će se konačan broj prigovora znati večeras u 20 sati, nakon isteka roka za njihovo podnošenje. Zakon predviđa da građani koji nijesu zadovoljni rješenjem Državne izborne komisije, u roku od 48 sati, mogu podnijeti žalbu Ustavnom sudu.

„Državna izborna komisija je po svakom prigovoru pravovremeno odlučila, donijela odgovarajuće odluke i, prema našim informacijama, za sada se pred Ustavnim sudom nalaze dvije izborne žalbe o kojima se Ustavni sud, zbog poznate situacije, još nije izjasnio“, kazao je Mugoša.

To što Ustavni sud, zbog blokade, ne može da se izjasni o žalbama moglo bi da uspori proglašenje konačnih rezultata izbora, upozoravaju iz Građanske alijanse (GA).


„Mislim da ne bi trebalo ozvaničiti rezultate izbora dok se Ustavni sud ne odluči po ustavnim žalbama. Taj krug se mora zatvoriti. Mi smo čak i prije izbora imali dvije žalbe, a vidjećemo koliko će ih biti sada. To ne možemo ni da znamo jer sajt Ustavnog suda ne funkcioniše. Vidjećemo i da li će do kraja današnjeg dana neke partije podnijeti žalbe ili ne“, saopštio je Milan Radović iz GA.

Radović poručuje da su zbog nedostatka političkog dijaloga građanima ugrožena ustavom garantovana prava.

„Onda smo došli u situaciju da smo prvo imali prigovore koji su se odnosili na izborne liste koje nisu potvrđene i ukoliko sjutra Ustavni sud kad se konstituiše utvrdi da je došlo do kršenja procedura, onda je samim tim došlo i do kršenja prava tih ljudi da budu birani od stane drugih građana, a to pravo propisuje Ustav“, navodi on.

Zbog toga iz Građanske alijanse pozivaju političke aktere da izaberu makar jednog sudiju Ustavnog suda, kako bi ta, vrlo važna insituticija, mogla da radi i odlučuje u punom kapacitetu.

Izvor: Portal RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest