Изолација-тест за све нас

пише: Марија Вешовић

„Ово постаје озбиљно“…..све се чешће чује у разговору. „Не знам, ја нећу да излазим из куће“…

„ Ма ја хоћу, шта ме брига“….и опет осуђујемо. Осуђујемо оне који седе кући, а осуђујемо и оне који излазе. Народу никако угодити ипак. Зато угодите себи!

Пред нама је, надамо се, петнаест дана одмора. Петнаест дана које ћемо провести у кругу породице са онима које волимо највише, мало ли је? До јуче смо се сви жалили како јуримо, трчимо, немамо времена да читамо, да одморимо да се играмо са својом децом. Ево сада имамо времена за све то… Зашто нам онда све ово тешко пада? Зашто се жалимо што не можемо изаћи? Хеј имамо шансу да бранимо свет у пиџамама! Ушушкајте се у топлини свога дома и уживајте у ономе што вас чини срећним.

Као и све у животу па и ова ситуација има једно велико АЛИ… Сведоци смо панике, сведоци смо како се до јуче тако добри људи претварају у себичне и мисле само на себе. Неконтролисана куповина, празни рафови, избегавање руковања…Колико пута сте у последњих пар година, домаћице моје, умесиле хлеба (има изузетака наравно)? Па шта ће вам онда толико брашно? Проћи ће ових петнаест дана у гуглању рецепата за домаћи хлеб….не претварајмо се у нешто што нисмо! До јуче смо се смејали кинезима, смишљали разне шале на тему коронавируса, кад оно гле чуда преко ноћи постасмо свесни ситуације. Браво, тако и треба, али не треба претеривати! Добро је то што свуда причају да треба да перемо руке, јер статистике показују да сваки трећи грађанин не пере руке после употребе тоалета. Значи, уколико вас има троје или више у кући, размислите ко је тај који не пере руке и реците му да су сада, посебно, препоруке да то морају да раде. Надам се да ће нам и после овога остати та навика.

Преживели смо много тога, преживећемо и ово. Будимо људи је препорука од давнина, зашто је нисмо тако озбиљно схватили као ову да перемо руке.  Руке се лако перу, немојте образ укаљати, образ не можемо лако опрати. Не осуђујте оне који остају у кућама, а немојте ни оне који излазе. Не осуђујмо никога. После рада 200 на сат и пар сати проведених са укућанима, зар мислите да је лака одлука да остану кући 24 сата. Није, верујте! Неки ће поново упознавати свог брачног партнера, неки ће се свађати, а неки волети још више… Прочитах негде да ће после овог периода изолације број развода бити повећан, мора да је то неки песимиста писао, ипак ми се више свиђа онај оптимистички део – да ће се повећати наталитет! Када смо затворени у четири зида нема толико тога што нам може скренути пажњу са оне чувене да се требамо бавити сами собом.  Без обзира на то колико смо желели пар слободних дана да одморимо и да се наспавамо ипак сваки дужи боравак у кући, посебно темпераментнм особама, може бити веома нелагодан. После неког времена имаћемо утисак  као да смо у затвору, а не у ономе што смо до скоро желели. Да ли нам је сада јасније оно: пази шта желиш може се и остварити? Ето једне од тема за размишљање у изолацији.

Како би покушали да нам свима олакшамо овај период изолације, ево неколико идеја шта би могли код куће да радимо, на срећу, макар ће дани бити топлији па можемо да се бавимо сређивањем дворишта или тераса, да садимо цвеће или правимо неке нове полице за терасе  или неке нове идеје за двориште да добијемо: зато гледајмо видео клипове како се то ради, цела породица може учествовати у томе и ето мање времена за свађу.

Са децом је лако она нам не дозвољавају да нам буде досадно, али досадно је њима, зато их забавите неким новим онлајн курсом да почну да уче неки нови језик или нешто што би их можда зантересовало и ето времена више за вас, а они збринути макар на пола сата.

Шта ћемо са мужем? Е са њим напокон можемо да разговарамо, сада је ту нема шта да обавља по граду све је затворено нема где. Искористите га за разговор, за поправку свих оних ситних кварова по кући за које није имао времена, а и кажу да кречење убија бактерије тако да ето вишедневне занимације, али ова занимација не гарнатује да неће бити свађе али ће макар кућа бити окречена.

А ви, драге моје жене, немојте сада све да почнете да кувате, месите правите све оне колаче и торте за које нисте имале времена до сада. Иде лепо време иде лето…и даље треба да будемо лепе. Зато ако смо очистиле кућу, спремиле ручак посвађале се са укућанима, помириле се,  е сада је право време да убедимо мужа и заједно почнемо да на пример вежбамо, или играмо асоцијације, или занимљиву географију. А сећа ли се неко јамба?

Толико тога је пред нама, толико изазова. Изолација је тест за све нас, за све наше односе. Хоћемо ли проћи овај тест зависи само од нас!

3 thoughts on “Изолација-тест за све нас

  1. Eto prilike da usporimo i malo zavirimo u sebe, ko zna šta čovek tu može pronaći…Uz pozitivan stav i najteže prođe lako, hvala na inspiraciju.

  2. Tako nekako….možda je sad pravo vreme da preispitamo svoje stavove, poglede i planove. Kao što reče jednom jedan divan pesnik „don’t blame me
    don’t hate me
    just because I’m the one to tell you
    that life is hard enough when you belong here“. Živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest