„JA U KLIN TI U PLOČU“: Mladi političari kontradiktorni o ključnim stvarima

Foto: Jutjub printskrin/Al Jazeera Balkans

Pokret „Evropa sad“ ostvario je neočekivan uspjeh na crnogorskoj političkoj sceni, što im je dalo snage i poleta da očekuju novu pobjedu, i to na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

Listu ovog pokreta, kako se sve češće može čuti u javnosti, najvjerovatnije će predvoditi Milojko Spajić, predsjednik PES-a.

Ono što je za sad sigurno u moru nelogičnosti kada je u pitanju taj pokret je da Spajić zagovara samostalni izlazak na izbore.

Da li isto misli njegov partijski kolega, novi predsjednik države Jakov Milatović, teško je zaključiti.

Običnom građaninu teško je zaključiti bilo šta, kada je taj dvojac u pitanju, a pitanje kakvi su odnosi među njima nameće se kao logično.

„Pošteno bi bilo da svi pojedinačno nastupimo na parlamentarnim  izborima“, tvrdi Spajić.

„Mi smo i nastali s idejom da ponudimo alternativu na političkoj sceni Crne Gore. Moja ideja je da na predstojeće izbore izađemo sa konkretnom ponudom, šta mislimo uraditi. Ukoliko i ostale partije budu dijelile tu viziju onda ćemo lako, nakon izbora, praviti koaliciju, na osnovu sporazuma koji bi morao da ima precizne zadatke te nove vladajuće većine. Mislim da je i pošteno prema građanima da sve političke stranke izmjere svoju snagu na izborima i jasno vide šta građani misle o njima, njihovoj politici, programu, đelovanju“, naveo je Spajić.

Milatović: PES kroz zajednički nastup da ide na izbore

I dok se Spajić „nudi“ da bude nosilac liste i kaže da je spreman da preuzme odgovornost, ali da želi punu podršku za jednu takvu odgovornost, njegov partijski kolega se pravi Englez.

Iako Milatović negira spekulacije o konfliktu izmeđju njih dvojice, naglašava da PES još uvijek nije zauzeo stav ko će biti nosilac liste na parlamentarnim izborima i ne govori o mogućnosti da bi to mogao biti Spajić. Milatovićev stav i o izlasku na izbore se razlikuje od Spajićevog.

„Mislim da bi PES kroz zajednički nastup trebalo da ide na izbore jer se izazovi mogu rešavati kroz zajedništvo“, ocenio je Milatović.

Milatović ne podnosi ostavku, Spajić tvrdi da bi zamrznuo funkciju u partiji da je na njegovom mestu.

Milatović je ranije izjavio da neće podnijeti ostavku na partijsku funkciju u Pokretu „Evropa sad“.

„Pokazao sam da znam i umijem da izađem iz usko-partijskih odnosa“, kazao je on.

Rekao je da nije kritikovao Đukanovića jer je vršio i predsjedničku i partijsku funkciju.

„Ono što je važno je kako se ponašate kao predsjednik i to građane najviše interesuje. Đukanović je bio simbol, ne čak DPS-a, koliko jednog lošeg upravljanja jednog režima koji je negdje bio simbol i organzivanog kriminala u Crnoj Gori, godina siromaštva i raseljava, to nije bilo dobro i bilo je predugo. Važno je da u narednom periodu dođe do smjenjivosti i da se poveća politička odgovornost“, rekao je on ističući da je važno praviti kompromise, a postoje li kompromisi u PES-u, videćemo.

pogled.me/borba.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest