Јапанске аниме компаније покренуле (бесплатан) YouTube канал

Вријеме читања < 1 минут

Пише: Марија Шћекић Живојиновић

Гледање анимеа постаје све популарније како у Јапану, тако и у иностранству. Према извештају Асоцијације јапанских анимација, индустрија анимеа је нпр. само у 2019. зарадила више од 20 милијарди долара. С обзиром на растућу популарност, не чуди чињеница да су неке компаније своје анимее почеле на објављују на Јутјубу.

Неке од најбољих јапанских компанија за анимацију,  Kodansha, Tezuka Productions и Toei Animation, окупиле су се како би бесплатно делиле аниме на Јутјубу на каналу под називом AnimeLog. Овај канал је 7.8.2020. покренула једна јапанска компанија, Analyzelog. Приликом покретања канала, речено је да ће канал понудити 3000 аниме емисија 30 различитих компанија до 2022.године

Скоро годину дана након покретања овог канала, поред осталих анимеа, можемо пронаћи седам епизода једне јако старе анимиране серије, које се неки од нас можда сећају из детињства, а то је „Кимба, бели лав“ или „Цар џунгле“ (ジャングル大帝). Ова јапанска анимирана серија емотивала се од 1965. до 1966. године, док је манга штампана од 1950. до 1954. године, пуне четири деценије пре Дизнијевог „Краља лавова“ (1994). Тренутно је доступна за гледање на AnimeLog са енглеским титловима.

Упркос бројним подударностима, Дизни негира да им је аниме „Кимба, бели лав“ био инспирација за „Краља лавова“. Ова изјава је изазвала многобројна негодовања. Многи критичари тврде да је овим чином Дизни компанија показала непоштовање према јапанском аутору (Тезукију) као и према уметности из једне другачије културе. 

слика преузета са Јутјуб канала GEEKNUTYE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest