Јавни извршитељ се терети да је оштетио компанију Телеком за преко 864.000 еура

Више државно тужилаштво
Више тужилаштво подигло је оптужницу против бившег јавног извршитеља Синише Мугоше који је злоупотребом службеног положаја уз помоћ оптуженог фризера Александра Несторовића на основу фалсификоване документације спровео поступак потраживања, блокаде и наплате 864.317, 51 еуро од Црногорског телекома, пише Побједа.

Према оптужници коју потписује тужитељка Ана Радовић, Мугоша се терети да је током марта 2017. године, у Подгорици и Београду, као службено лице – јавни извршитељ, противправним искоришћавањем свог службеног положаја прибавио себи и другима имовинску корист а у чему му је стварањем услова за извршење кривичног дјела умишљајно помогао Александар Несторовић.

У истрази су прикупљени докази да је Мугоша 20. марта у Београду, од Н. Н. особе набавио лажну пресуду Привредног суда у Подгорици, као и лажни приједлог за извршење и инструкцију за плаћање.

У тим исправама били су унијети лажни подаци о постојању дужничко-повјерилачког односа између наводног дужника Црногорског телекома и наводног повјериоца ,,Петјан тим“ д. о. о. Лјубљана у износу од 802.650, 01 еуро са законском каматом која је почела да тече почев од 18. марта 2016. године.

Н. Н. особа је скен ових документа, по упутству Мугоше, послао имејлом службеницима у његовој канцеларији а затим му лично предао лажну пресуду и другу документацију.

“Након тога Мугоша је телефонски наложио запосленом у својој канцеларији да на основу документације достављене имејлом сачини рјешење о извршењу и реализује га. Службеник у канцеларији Синише Мугоше је сачинио рјешење о извршењу И 526/17 од 20. марта 2017. године”, наводи се у оптужници.

У поступку принудне наплате који је услиједио, новчана средства са законском затезном каматом и трошковима на име награде за рад јавног извршитеља у укупном износу од 864.317, 51 еуро пренијета су са рачуна наводног дужника Црногорски телеком код Црногорске комерцијалне банке АД Будва на рачун окривљеног Синише Мугоше.

Већ наредног дана, 21. марта 2017. године, Мугоша је наложио сарадницима да пошаљу банци инструкције за пренос 802.650, 01 еуро са његовог рачуна на рачун наводног извршног повјерица ,,Петјан тим“ из Лјубљане код Централ коператив банке Скопље уз захтјев да се плаћање врши у што краћем року.

Истовремено, Мугоша је наложио сараднику из канцеларије да направи документ којим компанија „Петјан тим“ из Лјубљане даје пуномоћје Александру Несторовићу да се на његов рачун уплати 56.476, 96 еура на име законске камате.

“Мугоша је на овај начин прибавио противправну имовинску корист у износу од 864.317, 51 еуро на штету Црногорског телекома у чему му је умишљајно помогао оптужени Александар Несторовић “.наводи се у оптужници.

Мугоша и Несторовић су у истрази негирали оптужбе тужилаштва.

Они су ухапшени су 27. марта 2017. године по пријави адвокатског тима Црногорског телекома.

Тужилаштво је прикупило довољно доказа и наложило њихово хапшење.

Мугошу су привели припадници Специјалног полицијског тима, док су инспектори Центра безбједности Подгорица запечатили његову канцеларију.

Мугоша је познат јавности и по догађају из октобра 2015. године када је у његовој канцеларији у Улици 13. јула током ноћи подметнута бомба, која је узроковала већу материјалну штету.

Неколико дана раније експлозија је одјекнула и у кући његовог брата у Доњој Горици, власника фирме „Дадо комерц“.

У првом моменту тврђено је да је наводно експлодирало постројење за плин, али је касније утврђено да је пожар био подметнут.

Извор: Побједа

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest