Јоковић: Усвајање Темељног уговора интерес државе Црне Горе и СПЦ

Фото: Поглед

Влада Црне Горе усвојила је текст Темељног уговора са Српском православном црквом и тиме ставила тачку на питање које је пуних десет година било једно од централних у Црној Гори. Многим актерима у црногорској политици био је интерес да се потпис на овај уговор не стави никада и да се и том темом одржава дубинска подијељеност нашег друштва. Наша влада размишља и ради другачије – уводимо ред и конкретним дјеловањем премошћавамо подјеле које су у дугом периоду стварале јаз међу браћом, кумовима, комшијама и пријатељима, саопштио је у ауторском тексту потпредсједник Владе и лидер СНП-а Владимир Јоковић.

Фото: Поглед

Пише: Владимир Јоковић

Српска православна црква требало је да буде прва вјерска заједница у Црној Гори са којом би био потписан Темељни уговор којим се регулишу њени односи са државом, јер има највећу историјску улогу и зато што окупља неупоредиво највећи број вјерника. Многи прије нас то нијесу урадили па смо ми, слиједећи узајамност воља и интереса државе Црне Горе и Српске православне цркве, усвојили Темељни уговор и ријешили то питање.

Црна Гора је секуларна држава у којој су вјерске заједнице одвојене од државе. Темељни уговор који смо усвојили уважава овај принцип. Црна Гора је у исто вријеме држава у којој се свакоме јемчи право на слободу вјероисповијести и у којој су вјерске заједнице слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова. Темељним уговором са Српском православном црквом који смо јуче усвојили потврђују се ове слободе и финализује се уређење односа између државе и цркве у складу са европским тековинама и у духу најбоље праксе просвећених држава.

У којој мјери Влада Црне Горе има подршку грађана Црне Горе да се усвоји Темељни уговор најбоље свједоче литије на којима су крајем 2019. и током 2020. године грађани свих вјера и нација устали у одбрану законских права угрожене вјерске заједнице. Тада је једна ствар свима постала јасна – у грађанској држави се мора обезбиједити уживање свих људских права и слобода, а слобода вјероисповијести је једно од тих права које гарантује грађанска држава. Усвајањем Темељног уговора са Српском православном црквом ми смо учврстили грађанске принципе државе Црне Горе, елиминишући могућност дискриминације најбројније вјерске заједнице у Црној Гори.

Усвајање Темељног уговора са Српском православном црквом је одлука којом ћемо убрзати наш европски пут. Колико су нас само пута европски званичници упозоравили да су вјерска питања веома осјетљива питања и да права вјерника и вјерских заједница морају бити учвршћивана и уређена у држави која тежи приступању Европоској унији? На сједници Владе Црне Горе јуче смо усвојили Темељни уговор са Српском православном црквом и том одлуком показали да смо одлучни да сва питања која се тичу наше европске будућности рјешавамо у духу убрзања процеса приступања Црне Горе Европској унији.

Коначно, уочи формирања ове Владе Црне Горе Социјалистичка народна партија је јасно рекла да ће један од приоритета Владе бити усвајање Темељног уговора са Српском православном црквом. Многи нијесу вјеровали да ово можемо да ријешимо. Али били смо упорни, одлучни и знали смо шта радимо. Уткали смо себе у биће нашег народа и са грађанима направили договор да у политици дјелујемо часно и поштено. Да градимо Црну Гору као слободну, правну и праведну државу.

Што смо обећали, то испуњавамо. Зато огромни број грађана Црне Горе данас са вјером прати и подржава рад СНП-а и Владе Црне Горе. Темељни уговор је усвојен и остало је да тај документ свечано потпишу представници државе Црне Горе и Српске православне цркве. А ми идемо даље и подсјећамо грађане да ћемо као што смо испунили обећања око усвајања Темељног уговора остварити и све друге циљеве које смо поставили и испунити сва обећања која смо дали.

(Аутор је потпредсједник Владе Црне Горе и лидер СНП-а)

Извор: ртцг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest