JURIĆ: Srbija će ući u pregovore sa Vladom Crne Gore o aktiviranju sistema “Pronađi me”

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Srbije, Igor Jurić, najavio je za Gradsku da će ući u pregovore sa Vladom Crne Gore o aktiviranju sistema “Pronađi me”, poznatijeg u svijetu kao Amber Alertm a koji je uspostavljen u Srbiji. Jurić je istakao da je najvažnija politička volja.

Usvajanjem inicijative za pokretanje programa “Pronađi me”, region bi zaokružio priču i na taj način sve države mogle bi zajedno da djeluju u slučaju nestanaka djece, kazao je Jurić i naglasio da planiraju razgovor sa MUP-om i Vladom Crne Gore.

“Očekujemo da nam se izađe u susret bar da porazgovaramo o eventualnoj mogućnosti da budemo možda dio implementacije ili da savjetodavno pomognemo. Dakle, mi smo raspoloženi za svaki vid saradnje i zaista možete očekivati da će u nekih narednih mjesec dana doći do toga da ćemo zatražiti sastanak i biti spremni da posjetimo Crnu Goru, Podgoricu i da razgovaramo sa predstavnicima Vlade ili MUP-a Crne Gore”, kazao je Jurić.

Slučaj nestale dvogodišnje Danke Ilić iz Bora pokazao je značaj Sistema Pronađi me, a ukoliko bi sistem objedinio nekoliko zemalja regiona – dao bi doprinos u sprečavanju ovakvih i sličnih dešavanja, smatra Jurić.

Procedura za Crnu Goru, pojašnjava, nije komplikovana.

“Neće biti problem, sve se može vrlo brzo riješiti, nemojte uopšte da vas neko ubjeđuje da je ovo nešto što košta neki novac previše ili slično, benefiti koji donosi sam sistem su mnogo veći nego ono što može da bude trošak, dakle, u pitanju je isključivo i samo politička volja i o tome morate voditi računa, kada i vi budete pitali donosioce odluka vezano za uvođenje samog sistema”, istakao je Jurić.

Komentarišući konkretan slučaj nestanka djevojčice iz Bora, Jurić ukazuje na opreznost kada je u pitanju vjerodostojnost video-snimka koji je dospio u javnost, na kom je djevojčica, navodno, viđena u Beču.

“Interpol jeste raspisao žutu potjernicu i to sasvim sigurno daje i osnova da postoji mogućnost da je to ta djevojčica, ali sa druge strane moramo biti spremni na ono najgore, to je ono što ja za sada mogu da vam kažem, jako je dugačak period prošao i nada i čudo koje očekujemo moramo da se tome nadamo, ali zaista moramo biti spremni na sve”, kazao je Jurić.

Zaključuje da je uvijek najvažnije otkriti istinu kako bi organizacije i nadležni organi znali na čemu treba raditi, te na taj način unaprijedili korake prilikom nestanka djece.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest