Кафа је заправо воће! Доносимо вам 10 занимљивости о овом напитку без којег никоме дан не почиње

Да ли сте знали да је кафа заправо воће?
Кафа расте у облику црвених бобица на грму што значи да је кафа заправо воће. Унутар бобица се налази зрно кафе, које је зелене боје. Тек се пржењем добија браон боја зрна на коју смо навикли.

илустрација

Кафа се некада и пила и јела!
Стари Етиопљани су сирова зрна кафе гњечили у некој врсти авана и мијешали са водом и зачинима да би добили пиће које им даје енергију, али су касније открили да може и да се једе. Гњечену кафу су мијешали са животињском машћу и правили енергетске куглице, које су јели пре одласка у битке, како би им дале потребну снагу.

Прва кафана у Европи отворена је у Београду 1522. године
Са Турским освајачима, у Србију је стигла и кафа. Позната чињеница је да је прва кафана у Европи отворена заправо у Београду, давне 1522. године, на Дорћолу, поред Тврђаве. Улаз у кафану био је дозвољен само мушкарцима. Кафа се пила искључиво из малих шољица, а мјера је била 6 зрна по шољици.

илустрација

Бах је обожавао кафу и посветио јој једну композицију
Њемачки композитор Јохан Себастијан Бах је толико волио кафу, да је одлучио да овјековечи свој омиљени напитак кроз музику – компоновао је Кантату о кафи.

Балзак је пио 60 шољица кафе дневно
Француски писац Оноре де Балзак је дневно пио огромне количине кафе. Прича се да је пио по 60 шољица дневно, а да је укупно попио 50.000 шољица док је писао “Људску комедију”. Балзак је тврдио да му ово пиће омогућава да дуго остане будан и да пише, али и да му даје инспирацију.

Кафа је била и разлог за развод брака
У древној арапској култури постојао је само један разлог да се жена легално може развести: ако јој њен супруг не пружа довољно кафе.

У Енглеској је покретана петиција против кафе

У Великој Британији, у “Петицији жена против кафе”, припаднице љепшег пола су покушале увести забрану кафе свим мушкарцима млађим од 60 година, тврдећи да их кафа претвара у ‘бескорисне лешеве’ и да су почели ‘трачарити више од жена’.

илустрација

Ко је пронашао кофеин?
Главни састојак кафе – кофеин, пронашао је њемачки хемичар Рунге, којем је Johan Volfgang Gete даровао неколико зрна кафе. У својој лабораторији Рунге је у кафи пронашао безбојне кристале кофеина. Свако зрно кафе садржи кофеин, хлорогенске киселине, гликозиде, полисахариде, липиде, тригонелин, аминокиселине, протеине и минерале (калијум, калцијум, магнезијум, фосфор и сумпор).

Постоје двије врсте зрна кафе
У свету постоје две врсте зрна кафе: арабика и робуста. Арабику пије 70% становништва, док 30% више воли робусту, јачу врсту кафе која садржи више кофеина од арабике.

Најскупља кафа на свијету – Копи лувак!
Кафа „лувак“ потиче из измета цибетке, малог сисара сличног куни, који се храни само плодом кафе. Животиње не варе зрно, већ га из дигестивног тракта избацују природним путем. Након сушења и пржења, зрна ове кафе користе се за прављење напитка који није толико горак као традиционална кафа и који има карамелизовани или чоколадни укус. Због специфичног занатског начина производње, кафа “лувак” је веома ријетка са производњом која се процјењује на свега 450 килограма годишње у свијету. На тржишту њена цијена може достићи и 1.000 евра по килограму, што је чини најскупљом на свијету.

(извор: фацебоок / невјероватне чињенице)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest