Катнића и тужиоце нико не контролише, иако је предвиђено законом

Вријеме читања 4 минута

Контрола тужилаштава од круцијалне је важности јер би требало, између осталог, да утврди како се рјешавају предмети, да ли тужиоци поступају у роковима који су предвиђени законом, зашто застаријевају кривичне пријаве, да ли се по процедури склапају споразуми о признању кривице, како тужилаштва спроводе финансијске истраге, као и да ли руководиоци раде посао како предвиђа закон

Миливоје Катнић

Већ пету годину Специјално државно тужилаштво (СДТ) и већину осталих тужилаштава у Црној Гори нико не контролише, иако је то предвиђено законом.

Зашто то није рађено у вријеме док је на челу ВДТ-а био Ивица Станковић, Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ) није успио да добије одговор.

Служба за односе са јавношћу актуелног вршиоца дужности ВДТ-а Дражена Бурића изостанак контроле правда различитим разлозима – од епидемиолошких до недостатка кадра.

Почетком ове године ВДТ је додуше донио одлуку о вршењу надзора над тужилаштвима за 2017, 2018, 2019. и 2020. Посао је требало да заврше 2021. године, али како до почетка новембра до тога није дошло, продужени су рокови. Тако ће и 2021. проћи без надзора најзначајнијих тужилаштава, преносе Вијести.

Контрола тужилаштава од круцијалне је важности јер би требало, између осталог, да утврди како се рјешавају предмети, да ли тужиоци поступају у роковима који су предвиђени законом, зашто застаријевају кривичне пријаве, да ли се по процедури склапају споразуми о признању кривице, како тужилаштва спроводе финансијске истраге, као и да ли руководиоци раде посао како предвиђа закон.

Ништа од тога у ових пет година у већини тужилаштава није рађено.

У Закону о државном тужилаштву пише да ВДТ врши надзор над радом СДТ-а, виших и основних тужилаштава непосредним увидом у њихов рад и другим мјерама ради ефикасности и законитости. Тај надзор врши се у складу са планом који доноси врховни државни тужилац.

Законом је као тежи дисциплински поступак прописано онемогућавање вршења надзора, али и ако се у поступку надзора утврде неправилности и незаконитости у раду.

Правилником о унутрашњем пословању Државног тужилаштва прописано је да Врховно државно тужилаштво врши анализу свих тужилаштава једном годишње.

У документима, које је Центар за истраживачко новинарство добило за потребе овог текста добили слободним приступом информацијама, пише да је након више измјена планова, предвиђено да надзор над радом СДТ-а и Вишег државног тужилаштва у Подгорици започне у новембру ове године, а да се таква контрола у Вишем тужилаштву у Бијелом Пољу и основним државним тужилаштвима обави у децембру.

Фото: ЦИН ЦГ

Међутим, та контрола неће бити обављена ни ове године, макар не у најзначајнијим тужилаштвима, упркос бројним упозорењима која на рад тужилаштава долазе од стране Европске уније (ЕУ), али и дијела домаће стручне јавности.

Из ВДТ-а су за ЦИН-ЦГ потврдили да је контрола над радом СДТ-а рађена само једном и то 2017. године, када су провјеравали 2016, почетну годину рада Специјалног тужилаштва. Од тада је рад главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и његове организације потпуно без контроле, иако је управо СДТ кључна институција у борби против организованог криминала и корупције на највишем нивоу.

Из ВДТ-а, међутим, нијесу одговорили на питање шта је утврђено провјером 2017, али ни зашто већ пету годину не контролишу рад најзначајнијег тужилаштва у земљи.

Надзор је за 2017. и 2018. годину вршен над Вишим тужилаштвом у Бијелом Пољу и основним тужилаштавима у Бијелом Пољу, Пљевљима, Колашину и Улцињу, али ни у тим институцијама није било контроле у посљедње три године.

Међутим из ВДТ-а нијесу били вољни да саопште ни шта је утврђено тим малобројним контролама, али ни зашто тек сада најављују да ће у свим тужилаштвима извршити законске обавезе за претходне четири године.

Надлежни су недостатак надзора у изјави за ЦИН-ЦГ покушали да оправдају тиме што су четири државна тужиоца који су требали да врше контролу отишла у пензију, те да су два државна тужиоца која су изабрана у априлу ове године упућена на испомоћ у Специјално дрзавно тужилаштво на период од три до шест мјесеци. Међутим, сви ти тужиоци били су на позицијама у ранијем периоду, а контрола ипак није вршена.

”Такође, један од разлога невршења надзора јесте и ситуација настала поводом пандемије вируса ковид-19”, наводе из ВДТ-а.

Пандемија је почела у марту 2020. и никако није могла бити оправдање за невршење законских обавеза у претходне три године.

Марић: Груб пропуст у раду

Државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права Борис Марић, за ЦИН-ЦГ истакао је да је несхватљиво да тако дуго није вршен надзор над радом тужилаштава, оцјењујући да се ради о грубом пропусту у раду и обавезама.

Он је додао да Министарство није надлежно да иницира поступак одговорности за евентуалне пропусте у дијелу интерног надзора над радом тужилаштава.

Марић подсјећа да је стање у правосудном систему забрињавајуће, с обзиром да није конституисан Тужилачки савјет, а да је стање у Судском савјету, Врховном и Уставном суду или в.д. или на ивици кворума за рад.

”У том контексту сваки интерни пропуст у раду додатно добија на тежини”, навео је Марић, додајући да би се што прије морало кренути у парламентарни дијалог, али и онај између законодавне, судске и извршне власти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest