Кнежевић: Договорити формирање нове владе од актуелне већине и мањинских партија

Он је навео да су из ДФ-а јасно поручили да сматрају да, уколико не постоји договор унутар актуелне парламентарне већине, треба вратити мандат грађанима, формирати техничку или неку другу врсту владе која би требало да организује нове пријевремене парламентарне изборе

Фото: Поглед.ме

Демократски фронт (ДФ) подржаће иницијативу за изгласавање неповјерења актуелној Влади ако претходно буде потписан коалициони споразум, којим ће бити договорено формирање нове владе од представника парламентарне већине и мањинских партија, казао је један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић.

Он је рекао да у парламентарној већини постоје неке идеје да треба покренути иницијативу о изгласавању неповјерењу Влади премијера Здравка Кривокапића.

ДФ је спреман да буде дио те иницијативе унутар парламентарне већине, али са јасно прецизираним коалиционим споразумом да се након тога бира нова влада из редова актуелне парламентарне већине и евентуално странака мањинских народа“, казао је Кнежевић у интервјуу агенцији МИНА.

Он је казао да су у заблуди они који мисле да ће ДФ рушити Владу Кривокапића да би касније дјелови парламентарне већине направили мањинску владу или неку неформалну коалицију са Демократском партијом социјалиста (ДПС).

Спремни смо да унутар актуелне већине нађемо рјешење, потпишемо коалициони споразум прије него потпишемо иницијативу о неповјерењу Влади Кривокапића, и да на основу резултата избора од 30. августа направимо нову владу у којој би биле и странке мањинских народа уколико су заинтересоване“, поручио је Кнежевић.

Он је раније оцијенио да је меморандум о сарадњи између УРА-е, Социјалистичке народне партије (СНП), Цивиса и мањинских партија добра основа за формирање нове Владе од актуелне парламентарне већине и странака мањинских народа.

На питање да ли је ДФ већ разговарао са странкама парламентарне већине у вези са тим и предложио им то рјешење, Кнежевић је одговорио одрично.

Нијесмо разговарали, али сама моја изјава да је меморандум добра основа да актуелна парламентарна већина, заједно са странкама мањинских народа, формира нову владу, а да прије тога изгласа неповјерење Влади Кривокапића, је јасна порука ДФ-а“, казао је Кнежевић.

Упитан да ли сматра да би формирање нове владе на такав начин било прихватљиво мањинским и странкама владајуће већине, он је рекао да би требало лако и једноставно да се договоре, ако се позивају на меморандум и ако у суштини мисле оно што формално изјављују – да влада нема подршку и да је стање неодрживо.

Пут је сљедећи – да сједнемо, прецизирамо садржај новог коалиционог споразума, као и међусобна права и обавезе, и да на основу резултата од 30. августа учествујемо у формирању нове парламентарне већине и владе“, навео је Кнежевић.

Према његовим ријечима, сада су на потезу они који су потписали меморандум.

Само да се не испостави да је меморандум требало да буде неко прелазно рјешење које би резултирало падом Владе Кривокапића, а да онда дјелови актуелне парламентарне већине и ДПС-а послије тога формирају Владу“, навео је Кнежевић.

ДФ, како је поручио, има јасну позицију и не жели било какав коалициони аранжман са ДПС-ом.

„Поштеније је да идемо на изборе или да будемо опозиција, а да се колеге из парламентарне већине, које кажу да Мило Ђукановић није препрека за разговоре и коалиционе аранжмане, јасно одреде да ли им је ближи ДФ или ДПС“, казао је Кнежевић.

ДФ, како је поручио, не размишља о мањинској подршци било какве владе, јер сматрају да су резултатом на претходним парламентарним изборима заслужили да у значајној мјери буду заступљени у влади.

Сматрамо да се на тај начин руше основна демократска правила и европски стандарди. Потпуно је нелогично да неко ко је освојио толико гласова не може да буде у извршној власти, именује своје министре, кључне носиоце функција“, казао је Кнежевић.

Он је рекао да, што се тиче премијера, оваква ситуација би трајала доживотно, јер „представља идеално стање“.

У случају да премијер остане сам у Влади, мислим да би и даље тврдио да се ради о божијем изасланику и да он има подршку грађана”, рекао је Кнежевић.

Он је казао да актуелна друштвено-политичка криза, укључујући интерпелације које су крајем прошле године изгласане у Скупштини, Кривокапића не дотиче.

То најбоље говори о томе да је одавно изгубио орјентир везано за стварност која је у Црној Гори веома сложена“, рекао је Кнежевић.

Он је навео да су из ДФ-а јасно поручили да сматрају да, уколико не постоји договор унутар актуелне парламентарне већине, треба вратити мандат грађанима, формирати техничку или неку другу врсту владе која би требало да организује нове пријевремене парламентарне изборе.

Како је додао, ставови ДФ-а су одавно познати њиховим колегама из парламентарне већине.

Чуо сам у медијима да је колега Дритан Абазовић најавио неки састанак, али ми у ДФ-у смо мало уморни од тих учесталих састанака, који не дају никакве резултате“, казао је Кнежевић.

Он је рекао да се чини да у овом тренутку, изузев ДФ-а, нико у Црној Гори није спреман да провјери вољу грађана.

У ДФ-у, како је додао, сматрају да је постојеће стање неодрживо.

Стрпљење грађана, а и ДФ-а, је при измаку, очекујемо да се читава криза мора расплести прије почетка прољећног засиједања Скупштине. Ако неко стварно жели да дође до договора и разрјешења политичке ситуације, сад је права прилика“, казао је Кнежевић.

Он је, одговарајући на питање да ли сматра да постоје људи који би могли квалитетно да обављају дужност врховног државног тужиоца (ВДТ), рекао да је у Црној Гори постојала озбиљна правосудна криза.

Она је уствари само наставак једне вишедеценијске кризе која је услиједила владавином ДПС-а, и нама треба реформисано, професионално и од политике независно тужилаштво“, навео је Кнежевић.

Он вјерује да ће људи у Тужилачком савјету (ТС) одговорно и озбиљно приступити том проблему јер су, како је казао, очи црногорске јавности и међународне заједнице упрте у њих.

Уколико сад направимо грешку и вратимо се неколико корака уназад, онда се плашим да нијесмо ништа добро урадили“, рекао је Кнежевић.

Упитан да прокоментарише медијске наводе да би за новог вршиоца дужности (в.д.) ВДТ-а могла бити изабрана заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права Валентина Павличић, он је казао да је то за ДФ апсолутно неприхватљиво јер је, како је навео, ријеч о политички експонираној личности.

Која је за вријеме ДПС-а и његових сателита аванзовала метеорском брзином од Основног ка Вишем суду, да би завршила у Стразбуру гдје је непрестано промовисала политичке, а не правосудне ставове, и они су углавном ишли у правцу обрачуна са ДФ-ом“, рекао је Кнежевић.

Он је поручио да ДФ неће подржати предлог да Павличић или, како је рекао, њој слични профили, који су у претходном периоду били политички експоненти ДПС, Социјалдемократске партије и других странака које су биле у коалицији са партијом Ђукановића, настављају да управљају правосуђем.

Онда је поштеније да све остане исто, или да (Миливоје) Катнић буде в.д. ВДТ-а, а касније буде изабран за ВДТ-а“, рекао је Кнежевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest