Кнежевић: Документ из 2021. није студија, него читуља будућој Општини Зета

Foto: Pogled

Милан Кнежевић, посланик Демократске народне партије, казао је да кад је ријеч о иницијативи за формирање Општине Зета, ради о противуставном и противзаконитом предлогу закона, који није у складу са Законом о територијалној организацији, јер је предлагачи требало да доставе и студију о изводљивости или оправданости.

Фото: Поглед

“Студија није достављена Скупштини, Влади, па није јасно како је министар јавне управо могао дати предлог да министри се изјашњавају на потпуно некомплетан предлог измјена и допуна закона, и који су то били мотиви. Да ли је то незнање или намјера, показаће вријеме”, навео је он.

Кнежевић је казао да нема никакву дилему да се ради о политичкој пројекцији ДПС-а у сусрет локалним изборима у Подгорици.

“Али, то што раде колеге из СНП-а и Уре ми није јасно, а штету би требало да плате грађани Зете”, истакао је Кнежевић.

Он је у емисију донио и студију оправданости територијалне промјене Општине у оквиру Главног града – Голубовци, написану у октобру 2021.

“Ово није никаква студија, него читуља будућој Општини Зета, јер јасно види да Зета не може бити одржива општина. Не може зато што не би обухватала границе из 1957. кад је укинута као општина”, наводи Кнежевић.

Поновио је да су у Зети сви за формирање самосталне општине, али да се залажу да се “врати 10.000 хектара који су отети Зети”.

Мила Касалица, државна секретарка у Министарству финансија и социјалног старања, је рекла да законодавна власт има право на иницијативе попут оне о формирању Општине Зета и да је децентрализација интерес свих, али да су фискални ризици оно што би сви требало да имају у виду.

Сложила се са Кнежевићем да прошлогодишња студија, која је враћена, није припремљена на адекватан начин.

Истакла је да анализа фискалног капацитета мора да се одради и покаже како би се финансирала самостална општина Зета.

“Не може се финансијска одрживост радити, а да се не укључи капитални буџет, а ми у овој студији имамо да капитални буџет чак и не постоји”, нагласила је Касалица.

Драган Ивановић, посланик Социјалистичке народне партије је на питање зашто је ставио потпис на измјене предлога закона којима би Зета требало да буде самостална општина, рекао да су у СНП-у свјесни чињенице да грађани Зете већ дуже времена желе самосталну општину.

“Мислим да то искрено желе, посебно су то нагласили кад су и Тузи и Голубовци добили статус Градске општине. Онда тек кад су Тузи добиле своју општину, грађани Зете су негодовали зашто истовремено није проглашена Општина Голубовци или Зета”, казао је он.

Ивановић је рекао да, што се тиче СНП-а, таква иницијатива није политички мотивисана.

“Да ли неко из политичке већине има такве мотиве, то је посебна прича”, истакао је Ивановић.

Уредница и водитељка емисије Александра Мудреша казала је да су у вечерашњи “Рефлектор” бли позвани представници ДПС-а и предсједница Општине у оквиру Главног града-Голубовци Тања Стајовић.

У одговору су навели да је бојкот ТВ Вијести од стране њихове партије и даље на снази, као и да је то једини разлог недоласка.

Из Министарства јавне управе такође су казали да нису били у могућности да делегирају представника за вечерашњу емисију.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest