КОНАЧНО СМО СЛОМИЛИ ОКОВЕ РОПСТВА‼

Пише: Радко Гарчевић

➡ У дану у којем се завршава тродеценијска владавина ДПС-а у систему гдје смо умјесто демократије добили диктатуру, умјесто слободе ропство обељежавамо међународни дан борбе против укидања ропства.

Иако се у члану 4. Универзалне декларације о људским правима наводи да нико не смије бити држан у ропском односу и да је забрањен сваки облик ропства и трговине робљем, проблем трговине људима, као облика савременог ропства, погађа годишње милион људи, жена и дјеце.  Данашње ропство, укључује принудни рад, искориштавање (експлоатацију), служење у домаћинствима, продаја дјеце (девојчица) због удаје и сексуално ропство. Милиони људи, без разлика, деца, жене и мушкарци су робови у садашњости. 

У Црној Гори примјер ропства, брзо ћемо наћи у облику радничког ропства где је однос према раднику врло сличан ропском односу. Ове ропске услове им је обезбиједила држава и тродеценијски накарадни режим, никад лошијем Законом о раду, довођењем и субвенционисањем тајкуна блиских владајућој касти, понижавајуће ниском загарантованом минималцу, непризнавањем повреда на раду у крајњој црти непоштовањем радника од стране послодаваца чему ће се стати на крај формирањем нове владе јер нико не смије бити држан у ропству или положају ропске зависности – закључује се у ставу Радка Гарчевића.

One thought on “КОНАЧНО СМО СЛОМИЛИ ОКОВЕ РОПСТВА‼

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *