КОР: Скинути ознаку тајности са докумената око ауто-пута

Та и даље тајна документа, како су рекли, омогућавају извођачу радова и подизвођачима да уништавају нашу “сузу Европе”, заробљавајући је у бетонско корито

Коалиција за одрживи развој (КОР) захтијева од премијера Здравка Кривокапића и министра капиталних инвестиција Младена Бојанића да под хитно скину ознаку тајности са пројеката и уговора који се тичу изградње ауто-пута Бар-Бољаре, јер, како кажу, сваки дан одлагања угрожава ријеку Тару и њен УНЕСКО статус.

Та и даље тајна документа, како су рекли, омогућавају извођачу радова и подизвођачима да уништавају нашу “сузу Европе”, заробљавајући је у бетонско корито.

„Скидање ознаке тајности нужно је и како би се што прије приступило санацији и ревитализацији корита Таре. Зато позивамо премијера да у сарадњи са министрима капиталних инвестиција Младеном Бојанићем и екологије Ратком Митровићем без одлагања крене у спашавање ријеке Таре, на начин што ће у комуникацији са УНЕСКО наћи најбоље рјешење за ревитализацију корита“, наведено је у саопштењу.

Фото: КОР

Коалиција за одржи развој је у сазнању, а то, како су нагласили, веома јасно пише и у извјештају УНЕСКО мисије, да је на дионици укрштања ријеке Таре са аутопутем (петља Матешево) приликом пројектовања и процјене утицаја на животну средину, дошло до недопустивих пропуста, што је резултирало “заробљавањем” ријеке у уско и дубоко бетонско корито.

„Ово је са еколошког (хидролошког) аспекта апсолутно погрешно рјешење од каквих се у Европи одустало давних ‘70-их година прошлог вијека, стога инсистирамо да то учини и Влада Црне Горе, те тиме допринесе очувању како ријеке Таре, тако и увелико угроженог статуса НП Дурмитор на УНЕСЦО листи Свјетске Баштине (хттпс://wхц.унесцо.орг/ен/лист/). Упозоравамо Владу, цјелокупну црногорску јавност и све љубитеље Сузе Европе да је постојећим пројектом Тара (ријека широког и плитког корита) измјештена и преусмјерена у уско и дубоко бетонско корито, што је у већој мјери довело до екоцида великих размјера“, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *