Кривокапићев савјетник урадио нову верзију Темељног уговора?

Измјене већ усаглашеног Темељног уговора који би требало да потпишу држава Црна Гора и Српска православна црква, направио је правни тим Владе а, наводно, највише посла је обавио правни савјетник предсједника Владе Здравка Кривокапића – Иван Шикмановић.

foto: cdtmn

Премијеров савјетник Иван Шикмановић је још 2013. године на позицију Шефа одсјека за нормативне послове у МУП-у постављен на предлог тадашњег ресорног министра Рашка Коњевића, а био је и начелник у Министарству јавне управе Владе Душка Марковића.

Кривокапић је недавно казао да је Темељни уговор „прошао“ на Влади и да је послат у Београдску патријаршију, односно патријарху Порфирију, и да га је правни тим Владе усагласио са црногорским законима и Уставом.

– То смо учинили и због Црне Горе и због Српске православне цркве. Не желимо да се догоди било шта што би могло да доведе у питање тај темељни уговор – рекао је Кривокапић.

Подсјетимо, верзију Темељног уговора, за коју се говорило да је усаглашена са СПЦ, радило је десет еминентних правника и то по пет из Митрополије црнпогорско – приморсе и Владе.

Након што је смијењен министар правде Владимир Лепосавић, према нашим сазнањима многе његове послове преузео је премијеров правни савјетник Иван Шикмановић, па тако и посао око Темељног уговора.

foto: barski portal

Након неуспјешног састанка у Патријаршији са патријархом Порфиријем, којем су поред премијера присуствовали и министри Јаков Милатовић и Милојко Спаић, тадашњи генерални секретар Божо Милоњић и правни савјетник Иван Шикмановић, дошло је до промјена, па је измијењен и текст Темељног уговора. Према писању неких медија патријарх Порфирије ндеће потписати нови Темељни уговор, а да ли га је добио и да ли ће се о њему одлучивати званично није саопштено.

– Патријарх Порфирије је у Загребу. Чека се његов повратак у Патријаршију, али је сасвим извјесно да са новим текстом Темељног уговора неће бити упознат Синод СПЦ, нити ће се о њему расправљати – речено је незванично порталу Дана у Патријаршији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest