Lekić: Problematična odluka Vlade da podrži Saudijsku Arabiju

Foto: Pogled
Odluka Crne Gore o anuliranju podrške Italiji i iznenadna podrška Saudijskoj Arabiji za organizatora međunarodne izložbe EXPO 2030 problematična je u nekoliko dimenzija – od forme, obrazloženja do samog sadržaja odluke, rekao je predsjednik Demosa Miodrag Lekić, doskorašnji predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose.

To je istakao nakon što je potvrđeno da je konačna odluka Crne Gore da za organizovanje svjetske izložbe EXPO 2030 podrži Saudijsku Arabiju, a ne Italiju.

Lekić za portal RTCG navodi da je utisak da se radi o još jednoj problematičnoj odluci, zapravo neozbiljnoj improvizaciji, koja ne liči na odluke i ozbiljnih državnih institucija.

“Ne i prvi put, jer je bilo i do sada tkz. odluka vlade o značajnim međunarodnim pitanjima, a da se  čak kasnije ispostavi da vlada nije ni zasjedala. I da bi se zatim dio vlade ogradio od tzv. odluke. Odluka o anuliranju podrške Italiji i iznenadna podrška Saudijskoj Arabiji za organizatora međunarodne izložbe je problematična u nekoliko dimenzija – od forme, obrazloženja do samog sadržaja odluke. Obrazloženje se zasniva na objavljenom trgovačkom metodu, dakle pristupu da će Saudijska Arabija nešto platiti Crnoj Gori”, naveo je Lekić.

Po svemu sudeći, kako je ocijenio, trgovački pristup na domaćoj političkoj sceni, nerijetko praćen prevarantskim potezima, sada se seli i na međunarodni plan.

“Teško da to neće biti primijećeno od međunarodnih partnera, sa određenom  slikom o našoj zemlji. A u sadržaju se ne govori o organizaciono-kulturno i umjetničkim razlozima za odluku. Treba li podsjećati da se Italija kao  kulturna sila već dugo ozbiljno priprema i jako drži do organizacije ove izložbe. Konačno i prijateljsko-diplomatski razlozi govore u prilog Italije, naše susjedne zemlje sa kojom teba da primarno razvijamo odnose dobre  saradnje. Treba li podsjećati da smo zajedno sa susjednom Italijom članica mnogih međunarodnih organizacija – Mediteranske unije, Jadranske-jonske inicijative, Centralnoevropske inicijative sve do NATO. Da je Italija značajna članica EU gdje stremimo, i to je naš prioritetni spoljnopolitički cilj. Za vjerovati je da je italijanska ambasadorka sve na vrijeme predočila crnogorskoj vladi, i da u tome nije bila spriječena eventualnim sastavljanjem crnogorske vlade, o čemu crnogorski političari govore, i što nije njen posao niti to želi ozbiljna državna politika Italije. U svakom slučaju ova nepotrebna improvizacija crnogorske vlade sigurno će proizvesti određene posljedice na planu odnosa između dvije zemlje”, naveo je Lekić.

Podsjetimo, za organizaciju Svjetske izložbe 2030. kandidature je podnijelo pet zemalja. Nakon povlačenja kanditatura Rusije i Ukrajine, aktuelne su ostale tri – Južne Koreje, Italije i Saudijske Arabije.

RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest